sunnuntai 17. marraskuuta 2013

Koolausta

Teen oman kässäkouluryhmän kanssa lankojen värjäystä.
Valitsin väriksi Kool-Aidin. Kun värjätään lasten kanssa niin se tuntui turvalliselta tavalta aloitella. Olen joskus koolannut, mutta halusin verestellä muistia ja testata määriä ennen touhuamista lasten kanssa.
Tilasin täältä. Halpaa, mutta omituisesti pakattu. Olisivat tulleet hyvinkin edullisesti kirjekuoressa, mutta pakattu runsaiden fyllien kanssa pahvilaatikkoon (postimaksu 12€!!!). Tästä kannattanee mainita tilattaessa...
100% villalanka Pirtin Kehräämöltä.


Nyrkkisääntönä netistä löytyi 1 pss/100 g lankaa. Joten sillä lähdettiin. Tein vihreää ottamalla keltaisesta ja sinisestä puolet ja puolet. Veden määrä vaikuttaa värin tummuusasteeseen.


Vyyhti kastellaan kunnolla kädenlämpöisellä vedellä ja puristellaan kuivaksi.
Tässä tulos ensimmäisen satsin jälkeen. Ei tällä koko vyyhtiä ainakaan värjää! Joten tein toisen samanmoisen satsin.


Tässä sitten kahdella pussillisella värjätty vyyhti menossa mikroon. Pidin mikrossa ensin 2 min. Kääntelin vyyhtiä varovasti ja laitoin vielä minuutiksi.
Vyyhti huuhdellaan runsaalla kädenlämpöisellä vedellä. Tässä vaiheessa piti olla lastenkin kanssa tarkkana. Etteivät polta itseään kuuman langan kanssa tai hulauta langan päälle kylmää vettä. Silloin tapahtuu huopumista.


Tältä se sitten näyttää kuivuttuaan. Aika elävän näköinen. Vielä yhdellä pussillisella olisi saanut valkoisen kokonaan peittoon, mutta minusta se ei haittaa..


Tässä lasten värjäykset.
Huomasimme että punaiset ovat paljon riittoisampia kuin esim vihreä (tehty keltaisesta ja sinisestä) ja vaaleanpunainen. Varsinkin sinisestä ja punaisesta tehty sekoitus värjäsi lähes koko kerän. Ja mitä kauemmin kerää ehti "muokata" (kertakäyttöhanskat!!) sitä tasaisempi väristä tuli. Jos värin roiski vyyhtiin niin sai enemmän sävyeroja. Tummempia ja vaaleampia kohtia.
Näissä kaikissa on käytetty 2 pss/ 100 g:n vyyhti.

Seuraavalla kerralla alamme tehdä vyyhdistä kerää ja mitäpä siitä sitten......
2 kommenttia:

  1. Tulipa niistä kauniita värejä! Erityisesti tuo vihreä on minun mieleen vaikka vihreä ei muuten ole mikään minun suosikkiväri. Minä olen löytänyt Cool-Aidia ihan Citymarketista "amerikkahyllystä".

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Amerikkahyllyt minäkin kolusin. Hattarasta vanukkaisiin oli kaikkea, mutta täältä puuttui nuo "mehupussit" :) Pitänee ensi kerralla kysäistä kauppiaalta josko niitäkin saisi..

      Poista