lauantai 30. kesäkuuta 2012

Jihaa...

Välillä juttua työmaalta..


Keppihevoset ovat suurinta hottia. Toisin kuin minun ilmaisuni...
Kylläpä olin hämmästynyt kun kuulin innokkailta kesäkurssilaisilta, että keppareille järjestetään kouluja ja kilpailuja. Tuttujen ja sukulaisten lapsista kyllä tiesin, että kovasti niitä hoidetaan ja jopa tallin on jotkut vanhemmat saaneet pihallensa rakentaa..
Käsityökoululaisten kanssa teimme jo talvella keppihepat (yhdelle tuli keppilohikäärme..) ja nyt uusintakierros kesäkurssilla. Kuvassa on erään kurssilaisen hevonen.
Käytimme kierrätyshuopakangasta, eli pestyjä takkeja yms. Sen edullisuuden ja helppouden vuoksi. Ei tarvitse huolitella saumavaroja. Ja osa lapsista huovutti hevoselle sieraimet tai silmät tai molemmat. Ihanan erilaisia ja persoonallisia hevosia syntyi. Oli pinkkejä ja beigejä ja mustia ja turkooseja.. Ja kurssilaiset osasivat kertoa hevosten rodut ym. ym. Minä erotan ponin hevosesta ja hevosista tiedän, että on olemassa suomenhevonen ja lämminverinen. Tytöt tiesivät paaaaljon enemmän...
Kurssin lopussa ehdittiin ottaa vielä takapihalla laukkakisat. Tytöt rakensivat esteradan. Töminä oli kuin hevosaitauksen vieressä. Muutaman harjoituskierroksen jälkeen otettiinkin jo aikaa ja virhepisteitä..


Pallukkalaukkua ideoitiin kaksiväriseksi. Ajanpuutteen takia tein malliksi vain pienen korin. Alakuvasta näkyykin periaate. Hieman keltainen pilkistää, mutta jos laittaa 2 ks:aa välikerroksella samaan, niin saa tiiviimmän. Sehän pitää sitten huomioida "pallukkakerroksella", ettei työ leviä.Ja ihan perus-tiskirättiä kierrätyspuuvillasta. Hankolangasta. Marmatin aikaisemmin, että Hanko on inhottavaa virkattavaa löysäkierteisyytensä takia. Neulominen kuitenkin onnistui paremmin.
Tein helmineuloksella ja ripustus on napinläpi, eli sama kuin täällä. Lanka on kuitenkin huomattavasti paksumpaa!!


Yhtenä aamuna tulin töihin ja päässä pyöri virkattu sandaali. Liekkö nähnyt jossain kuvan tai unia edellisenä yönä..?? Se piti sitten virkata pois päästä ja tällaisia niistä tuli. Pohjana paksu, pehmeä trikookude ja päällisenä ohuin trikoo mitä hyllystä löysin.
Eihän nämä todellakaan sovellu ulkokäyttöön, mutta sisä-, saunasandaalit... Ja vierasvaraksi?


Ja luodahan sitä pitäisi aina välillä. Siis lointa. Ihan perus mattoloimien lisäksi loin trikooloimen.On sen verran topakkaa tavaraa, että luominen tapahtui kahdessa erässä.


Ja mitäkö siihen tehdään?


Kudotaan trikoolla ja  käyttökohteita on moninaisia..
Kuvassa ei ole minun matto, vaan erään reippaan tyttösen, joka oli "Ikioma matto" - kesäkurssilla. Hän teki yhden pidemmän, yksivärisen ja yhden lyhyemmän (kuvassa). Matoiksi omaan huoneeseen kuulemma molemmat.
Myös vessan/kylppärin mattona käy. Ja tuolinpäällisenä. Keinutuolinmattona..

Myös oma tyttöseni oli tekemässä mattoa, elämänsä ensimmäistä!
Ensin piti vain virkata omaan huoneeseen pyöreä kukkamatto, mutta kangaspuut vetivät puoleensa. Kun puut vapautuivat hän istua törötti jo penkillä... Eikaitsiinä...
Valittiin kuteita ja mietittiin mallia. Aloitus sujuikin ja pienet reunaongelmat olivat marginaalisia, eivätkä juurikaan haitanneet sukkulan suihkintaa.
Puolitoista metriä oli tähtäimessä, mutta sitten iski väsy. Ehkä reissuaminen aikaisin aamulla ja työpäivän pituiset päivät olivat kesälomalaiselle vähän liikaa :)
Valmistui 80 cm:n pituinen raitamatto. Joka on vielä solmimatta kun kesälomareissukiireet tulivat ihan yhtäkkiä ;) Laittelen nistä kuvia kunhan viimeistely on valmis.
Ja vähän muutakin mattoa on käsillä...


Tässä hieman värikkäämpää juuri niisittynä. Tähän mennessä isoin luomani lankamäärä per työ. Yli kuusisataa lankaa.. Tämän olen viimeksi laittanut puihin. Polkusten laitto jäi perjantaina ihan pikkuisen vaille valmista.

Nyt on lasten kesäkurssit ohi, joten joutaa tekemään muitakin juttuja. Aikamoista vilskettä ja vilinää on kuukauden ajan pitänyt. Yksi kurssi / viikko. Ensin oli hepat, sitten matto, jonka jälkeen koruja massasta ja kierrätysmateriaaleista sekä vielä toinen mattokurssi.
Viikot ovat menneet vilkkaasti ja vielä olisi viikko töitä ennen lomaa. Päiviä ei ole kertynyt kuin neljä plus ylitöinä tehty viides päivä :/ Mutta hyvä niinkin. Matka kulkee kesäkelillä joutuisasti.

sunnuntai 24. kesäkuuta 2012

Mittumaari

Juhannus on pakanallinen juhla.. Jollet sitten ole muistellut Johannes Kastajaa..?
Traditiot liittyvät taikuuteen ja hedelmällisyyteen. Riekkuminen ja meluaminen ja kokkojen poltto karkoittaa pahoja henkiä ja mitä enemmän promilleja, sitä parempi sato. Monessa pirtissä tätä satoa saatiinkin jo helmi-, maliskuussa.
Romanttisimmat kierivät nakuna niityillä ja haalivat nokkosista lähtien kaikki yrtit pielusten alle ja tuijottelivat kaivoihin ja lähteisiin..
Eipä tuo ole sen hassumpaa menoa ollut kuin nykyisinkään. Vai veisiköhän nykytraditiot omituisuudessaan voiton vanhoista...?
Se siitä historian pohdinnasta. Meillä iloittiin pitkästä viikonlopusta, levättiin, grillailtiin.. Voi olla, että muutamassa kodossa on ollut sama meininki?


Idea tähän kukka-asetelmaan tuli olotilasta. Tuli ihan veikeä. Kohta nappaan raparperit ja keitän mehuksi.


Täällä suunnittelinkin jo tuota katosta. Kaikki ei mennyt ihan niin kuin piti, mutta lopputulema on oikein hyvä.
Eli kangas aiheutti eniten säpinää. Huvilateltan kangasta ei löytynytkään, joten mietin jo lakanan ostoa. Sitten löytyi Turusta purjekangas. On ihan tarkoitettu ko. käyttöön. Jouduin pulittamaan siitä 30,-. Mikä on kyllä huomattavasti vähemmän kuin jos olisin ostanut purjekangasta kuten ensin kaavailin.
Päissä on isot D-renkaat, mutta jouduin leikkaamaan yhden sivun pois. Kangas oli noin ½ metriä liian pitkä. Onneksi minulla oli purjerenkaita. Ompelin leikatun sivun ja kiinnitin jokaiselle sivulle muutaman purjerenkaan.
Kulmista purje on kiinnitetty tolppiin ja sivuista nippusiteellä. Grillikatoksen päädyn purjerenkaat on kiinni koukuissa. That`s it!Ja sillävälin remontti etenee...


Remontti ulkoa.


Mylly pyörii.


Tällä säkillä voisi olla muutakin käyttöä... Tosi vahvaa "kangasta", moninkertaiset saumat ja paksut ompeleet! Peseskelen säkkiä ja jos sinne sitten uskaltaisi vaikka istuttaa jotain..???


Tässä tuo sama ikkuna sisältä. Siitä tuupattiin löllöt sisälle


ja tasoitettiin lattia. Oviaukon luona oli korkein kohta. Lattia oli tosi viisto seiniä kohti. Nyt se kylläkin on ihan tasainen. Saa kuivua muutaman viikon.. Ei mikään maailman nopein remppa tämä..


Iloinen buddhani on tässä vaiheessa vieläkin. Hetkellinen luova incessant. Noudatan sääntöä;

Kun ei mitään synny, on turha yrittää
Ei siitä tule kuin kipeäksi pää
Pidä tauko....

-Juice


Meidän lapset purkaa kiukkuaan listoja repimällä..
Juu mutta oikeasti ihanan iloinen näky. Aloitettiin eteisremppa kellarirempan ohella. Jotainhan sitä on tehtävä kun betoni kuivuu ;)
Olen laittanut tarjouspyynnön useampaan firmaan uusista ikkunoista ja ulko-ovesta. Vanhat ovat... No, vanhoja! Ovi ei varmasti enää pelitä tulevaa talvea. Ja tällä rempalla saadaan sisätilojakin paljon lämpimämmäksi. Eniten kylmää sisään hiipii eteisen ja kellarin kautta.
Ja ei pienimpänä ilon aiheena ole se, että pääsen eroon tuosta ällöruskeasta lattiasta, seinistä, ikkunanpielistä...


Pihalöytöjä. Rautaputkikukkani on ruostunut kauniisti ja unikko raidoittunut.

lauantai 16. kesäkuuta 2012

Havuja p*rrrrkele!!

Lapset tupsahtivat kotiin kesälomareissultaan kuuset kainalossa jo useampi vuosi takaperin. Turu toril antova, sanosiva.. Nehän on sitten istutettava! Pari vuotta olivat turvassa kasvimaalla, ettei vahingos vedetä ruohonleikkurilla yli. Sitten saimme mietittyä niille paikan. Etupihan nurkkauksen. Sinne aloimme suunnittelemaan kuusimetsää ;)
Ostinkin niille seuraksi pensasmustikoita .. mustikkapensaita. Alkuun näyttikin, että pensaat päihittää kuuset kasvussa, mutta tänä keväänä kuuset olivat tehneet kasvupyrähdyksen. Ja niiin ovat kauniita ja sieviä ja topakoita..
Ongelmanahan oli -niinkuin aina- rikkaruohot.


Eipä näy mustikkapensaita, saati pensasmustikkaa :/
Kuuset on kyllä komiat, mutta... Kyl jottain tarttis tehrä!!
Ostin taas alkuun pari rullaa kangasta bloggaamaan rikkaruohot. Ostoslistalla oli myös kaksi satsia kuorikatetta. Yksi tarjous-satsi (13,90€) sisälsi kolme 45 litran säkkiä. Katetta riittää vielä omenapuiden juurelle.
Vuorimänty ei ollut ostoslistalla, mutta kun se on niin söpö..


Kiviä löytyy viime kesän jäljiltä pitkin pihaa. Ovat ilmeisesti vielä käärmeissään maan pinnalle joutumisesta. Yksi nimettäin iski takaisin..


.. ja sain valtavan kivuliaan avohaavan. Tässä tuoreeltaan, kuivuneena oli ällöttävämpi!!
Ja saan samalla esiteltyä uusimman tatuointini ;D Sain viime syksynä syntymäpäivälahjaksi kaksi sudenkorentoa. Ylhäällä tuo pienempi ja alhaalla hieman kookkaampi. Ja kamalasti tekee jo mieli uutta!!

Eli siis kiviä vieriteltiin, kunnes keksittiin kopata kottikärryn kyytiin. Sitten vasta homma alkoi luistaa ja vastahakoiset kivet saivat kyytiä. Varmaan leppyivät huviajelusta ja asettuivatkin sitten ihan suosiolla paikoilleen.


Miehen kanssa aherrettiin kankaat paikoilleen, kasvit; elikkäs se mänty ja pihan perukoilta löytynyt korkea kivikkokasvi, jonka nimi on taas aivokurkiaisen perukoilla tietymättömissä.
Kankaan päälle mielettömän vision vallassa "Tuo tuonne, tuo tuonne ja tuo tuonne. Käännä vähän, ei niin paljon!! Väärä kylki, käännetään toisinpäin.." asettelimme kivet. Ja kuorikatteen roiskiminen välilöihin oli sitten piste sinne iin päälle.
Minä olen mahottoman tyytyväinen. Jostain kuitenkin kuuluu itikkamaista ininää ja olen erottavinani sanoja: ... lisää kiviä... tyrnipensaita... kiviä.. pensaita... puolukkaa...

Urakan jälkeen olin niiin rättipokki ja itikoiden syömä, että annoin kameran 13 vlle ja käskin kuvata joka kantilta. Laitan parhaimmistoa näytille. Let the show begin.. (kannattaa muuten klikata kuvaa, niin pääsee selaamaan isompia kuvia).
Mutsikka kukkii ♥


Takaa


Kuuset ovat erilaisia, mitähän lajikkeita lie..JÄTTIpensasmustikka..


Kivilöitä
sunnuntai 10. kesäkuuta 2012

Yrttipenkki pullo kerrallaan

Taisi lipsahtaa viikonloppuna...
Pitäisiköhän siivota jälkiään?Laitetaan pohjanmaan kautta ja hiekkaa perään..


Että osaa olla kuuma, jos hetken etsisi sammakkoja raparperinlehtien alta..


Aika maltillisesti on tullut tintattua kun ei saatu kuin yksi sivu pulloista, mutta eikös se niin ole, että ihmisellä on oltava tavotteita...Ja näinä tetra ja tölkkiaikoina ne tavoitteet eivät ole ihan helppoja saavutettavia...

Nokkonen

 ...tuo pihojemme vihulainen on yrttien yrtti, vaikka lasketaankin nykyään rikkaruohoihin. Niissäkin alimpaan kastiin. Vaan aina ei ole ollut näin. Nokkosesta on tehty rohtojen ja uutteiden lisäksi verkkoja, vaatteita, purjeita, lankaa sekä ruokaa ja juomaa.


Täältä yrttikuvastosta lainasin kuvan ja sieltä löytyy myös mukava tietopaketti. Luontoportin sivut kannattaa myös lukaista ja terveydenhoitouutiset keskittyy enemmän lääkinnälliseen puoleen. Ja on kyllä aivan uskomatonta millainen terveysyrtti nokkonen on!! Ja sitä pursuaa joka piennar ja mätäs.. Eikä maksa kuin vaivan.

Minulta on parin vuoden ajan jostain syystä jäänyt nokkosen keruu tykkänään. Ja keväiseksi puuhaksi se onkin yleensä jäänyt. Nokkosletut, nokkosmehu ja -huuhde..
No, nyt olen tehnyt nokkos-sitruunajuomaa jokusen viikon ja kerännyt (tai käyttänyt lapsityövoimaa keräämiseen) lehtiä kuivumaan.
Juoman teen näin:


Kerään lehtiä kutakuinkin litran kulhon väljästi täyteen. Kiehautan ja valutan lehdet.
Valutetut lehdet voi laittaa pakkaseen tai silputa lettu-, sämpylä-, kasvispihvi-,..taikinaan tai käyttää kauneuteen. Silppua vaikka kasvonaamioon tai jalkakylpyyn.. Kunhan et vain missään nimessä heitä pois ;)
Juoman tekoa jatkan kaatamalla kuuman nesteen kannuun. Lisään noin teelusikallisen hunajaa. Kun hunaja on liuennut puristan joukkoon 1 - 2 sitruunaa. Lisään vettä niin, että litran kannu tulee täyteen. Tätä juon aamulla mukillisen ja päivällä toisen.
Kannattaa huomioida, että sitruuna ja nokkonen ovat molemmat nestettä poistavia. Jos aloitat tämän juoman juomisen "kylmiltään" niin huolehdi, että vessa on lähettyvillä ensimmäisen vuorokauden ajan. Minä olen juonut sitruunavettä koko kevään ja silti nokkosen lisääminen juomaan aiheutti pikkuisen kiireen matkalla kotoa töihin :/


Kuivatan lehtiä talveksi. Ehkä helpoin käyttötapa olisi kuivata joukkoon vaikka sitruunamelissaa ja käyttää teenä. Vielä helpompaa on sekoittaa kuivattua nokkosta ja rooibosta..
Ja ei passaa unohtaa hiushuuhdetta. Talvipakkasten sähköistämät hiukset saattaisivat pitää nokkosvedestä :) Senkin voi valmistaa kuivatuista lehdistä!

Jokos muuten olette kokeilleet nokkossipsejä?
Minä en. Kaveri vinkkasi naamakirjassa ja ohje löytyy 
Sami Tallbergin Villiyrtti- kirjasta. Eli lehdet laitetaan 160 asteiseen öljyyn, valutetaan paperin päällä ja aateloidaan ruususuolalla. Tämähän on kesän aikana testattava..

Nokkonen, siitä Suomalaiset tykkää.. ♪sunnuntai 3. kesäkuuta 2012

Taivaallinen sadettaja


On satanut muutaman päivän....niimpä minä tuskissani vääntelin kasvihuoneessani sateelta suojassa rautalangasta koiranputkia.. Vai mitälienevät. Tukikeppejä suunnittelin alkuun tekeväni. Jotain kiemuraista ja koukeroista. Ei tullut tukikeppejä ei ;)
Olen aina pitänyt putkikasveja kauniina vaikken niitä kukkapenkkiini halua. Paitsi nyt näitä rautaisia. Teen lisää.. Voivat olla talvellakin ihan mukavan näköisiä törröttäjiä. Minä tykkään!


Näistäkin minä tykkään. Villitulppaani kukinnan jälkeen. Kukan ei tarvitse olla täydessä kukassa ollakseen kaunis..


Taisi olla teijalla todella hempeä hetki viime syksynä näitä sipuleita ostaessa ;D Harvemmin pinkkiä tulee valitua, mutta oli kyllä mukava yllätys (näin huonomuistisella niitä on usein)!! Ovat myös olleet hämmästyttävän kestäviä kukinnassaan.


Lisää ihania dementiakukkia. Ei muista ostaneensa, saati istuttaneensa. Todella kauniita!! Noita pienempiä on rypäs ja ovat pinkkien lailla kukkineet kauan. Alempi kaunistus on kukinnassaan lyhytikäisempi, mutta sitäkin upeampi!Tässä toinen sadepäivän projekti jota puuhasin grillikatoksessa. Naureskelin itsekseni (!!), että anna höperölle katiskaverkkokerä ja peltisakset niin se viihtyy tuntitolkulla hipihiljaa itsekseen.. :P
Meille on tulossa betonimylly remontin vuoksi. Arvaatte että minulle tuli kiire väsätä pohjia betoniveistokselle!! Puutarhatontut ei ole ihan lemppareita, mutta puutarhabuddha.. Tahtoo-ooo!


 


Kutakuinkin tällainen iloinen buddha minulla on ollut kauan haaveissa. En edes yritä tuollaista, mutta asento ja iloisuus jos välittyisi lopullisesta tuloksesta niin olisin tyytyväinen ensimmäiseen betonipatsaaseeni :)


Ollaan viime kesästä suunniteltu grillikatoksen laajennusta.. Ajatusta on pyöritelty moneen suuntaan ja tähän on päästy tällä hetkellä.
Grillikatokseen kiinnitettiin kaksi rautatankoa (pyöröterästä). Toisesta päästä ne kiinnitettiin "kaulukseen", joka taas kiinnitettiin pylvääseen.
  Pylvään juurelle viriteltiin verkko, joka täytettiin kivillä. 
Hommahan on vielä rajusti keskeneräinen.  Tarkoituksena on yläilmoihin ommella kankaasta kolmion muotoinen katos. Saan ystävältä entiseksi jääneen huvilateltan kankaan jota koetan tuunata.. Haaveilin valkoisesta purjekankaasta, mutta niillä metrihinnoilla haave jää toistaiseksi haaveeksi. Ja kenties onkin parempi tehdä ensin proto ;)
Tuohon kiviverkon päälle tulee vielä pieni pöytälevy. 
Koko homman tähän asti kallein ostos oli tuo minkkiverkon nimellä kulkeva verkonpätkä. Se oli pari kymppiä !! (pieni siivu verkkoa on vielä..) ja pylväs sekä metalliosat yhteensä pari kymppiä. Kivet haettiin omin pikku kätösin, joten hieman löpöä meni siihen. Pöytälevy syntynee aikaisempien projektien jätöksistä.. Laattojakin on sen verran että jos aikaa on niin mosaiikkiakin voisi askarrella :)Muistatteko ruusukvittenin?? Ulos jätetyistä ruukuista on noussut tällaisia alkuja :) 


Tämä enteilee tulevaa remonttia. Kellaria on kuivateltu, jotta päästään remontoimaan pojalle huonetta. Tuosta kolosta valutetaan seuraavaksi betonia.. 
Viime kesänähän tehtiin ulkopuolelle vesieristys (hommasta täällä).
Tuuletin on kyllä tehokas!! Se on sammutettava jos laittaa tulen uuniin tai kiukaaseen. Tuuletin vetää kaikki savut sisälle :D Ilmastointi on ainakin toiminut.. Ja märkä kellari kuivunut!!! Vielä tovi ja kymmenen hommaa niin pääsee sisustamaan ;) 
Palaillaan remonttiin ja katokseen..Haluan muistuttaa vielä tästä Koivukuorinnasta. Koivunlehdet kannattaa kerätä nyt alkukesästä!! Käytin tuota viime talvena jalkojen kuorintaan ja jalkakylpynä. Siihen hommaan tuo satsi riittää pitkälle talveen. Ja kuumottavia kesäjalkojakin on kiva lillutella.. Säilytä jääkaapissa!