sunnuntai 10. kesäkuuta 2012

Nokkonen

 ...tuo pihojemme vihulainen on yrttien yrtti, vaikka lasketaankin nykyään rikkaruohoihin. Niissäkin alimpaan kastiin. Vaan aina ei ole ollut näin. Nokkosesta on tehty rohtojen ja uutteiden lisäksi verkkoja, vaatteita, purjeita, lankaa sekä ruokaa ja juomaa.


Täältä yrttikuvastosta lainasin kuvan ja sieltä löytyy myös mukava tietopaketti. Luontoportin sivut kannattaa myös lukaista ja terveydenhoitouutiset keskittyy enemmän lääkinnälliseen puoleen. Ja on kyllä aivan uskomatonta millainen terveysyrtti nokkonen on!! Ja sitä pursuaa joka piennar ja mätäs.. Eikä maksa kuin vaivan.

Minulta on parin vuoden ajan jostain syystä jäänyt nokkosen keruu tykkänään. Ja keväiseksi puuhaksi se onkin yleensä jäänyt. Nokkosletut, nokkosmehu ja -huuhde..
No, nyt olen tehnyt nokkos-sitruunajuomaa jokusen viikon ja kerännyt (tai käyttänyt lapsityövoimaa keräämiseen) lehtiä kuivumaan.
Juoman teen näin:


Kerään lehtiä kutakuinkin litran kulhon väljästi täyteen. Kiehautan ja valutan lehdet.
Valutetut lehdet voi laittaa pakkaseen tai silputa lettu-, sämpylä-, kasvispihvi-,..taikinaan tai käyttää kauneuteen. Silppua vaikka kasvonaamioon tai jalkakylpyyn.. Kunhan et vain missään nimessä heitä pois ;)
Juoman tekoa jatkan kaatamalla kuuman nesteen kannuun. Lisään noin teelusikallisen hunajaa. Kun hunaja on liuennut puristan joukkoon 1 - 2 sitruunaa. Lisään vettä niin, että litran kannu tulee täyteen. Tätä juon aamulla mukillisen ja päivällä toisen.
Kannattaa huomioida, että sitruuna ja nokkonen ovat molemmat nestettä poistavia. Jos aloitat tämän juoman juomisen "kylmiltään" niin huolehdi, että vessa on lähettyvillä ensimmäisen vuorokauden ajan. Minä olen juonut sitruunavettä koko kevään ja silti nokkosen lisääminen juomaan aiheutti pikkuisen kiireen matkalla kotoa töihin :/


Kuivatan lehtiä talveksi. Ehkä helpoin käyttötapa olisi kuivata joukkoon vaikka sitruunamelissaa ja käyttää teenä. Vielä helpompaa on sekoittaa kuivattua nokkosta ja rooibosta..
Ja ei passaa unohtaa hiushuuhdetta. Talvipakkasten sähköistämät hiukset saattaisivat pitää nokkosvedestä :) Senkin voi valmistaa kuivatuista lehdistä!

Jokos muuten olette kokeilleet nokkossipsejä?
Minä en. Kaveri vinkkasi naamakirjassa ja ohje löytyy 
Sami Tallbergin Villiyrtti- kirjasta. Eli lehdet laitetaan 160 asteiseen öljyyn, valutetaan paperin päällä ja aateloidaan ruususuolalla. Tämähän on kesän aikana testattava..

Nokkonen, siitä Suomalaiset tykkää.. ♪Ei kommentteja:

Lähetä kommentti