lauantai 30. kesäkuuta 2012

Jihaa...

Välillä juttua työmaalta..


Keppihevoset ovat suurinta hottia. Toisin kuin minun ilmaisuni...
Kylläpä olin hämmästynyt kun kuulin innokkailta kesäkurssilaisilta, että keppareille järjestetään kouluja ja kilpailuja. Tuttujen ja sukulaisten lapsista kyllä tiesin, että kovasti niitä hoidetaan ja jopa tallin on jotkut vanhemmat saaneet pihallensa rakentaa..
Käsityökoululaisten kanssa teimme jo talvella keppihepat (yhdelle tuli keppilohikäärme..) ja nyt uusintakierros kesäkurssilla. Kuvassa on erään kurssilaisen hevonen.
Käytimme kierrätyshuopakangasta, eli pestyjä takkeja yms. Sen edullisuuden ja helppouden vuoksi. Ei tarvitse huolitella saumavaroja. Ja osa lapsista huovutti hevoselle sieraimet tai silmät tai molemmat. Ihanan erilaisia ja persoonallisia hevosia syntyi. Oli pinkkejä ja beigejä ja mustia ja turkooseja.. Ja kurssilaiset osasivat kertoa hevosten rodut ym. ym. Minä erotan ponin hevosesta ja hevosista tiedän, että on olemassa suomenhevonen ja lämminverinen. Tytöt tiesivät paaaaljon enemmän...
Kurssin lopussa ehdittiin ottaa vielä takapihalla laukkakisat. Tytöt rakensivat esteradan. Töminä oli kuin hevosaitauksen vieressä. Muutaman harjoituskierroksen jälkeen otettiinkin jo aikaa ja virhepisteitä..


Pallukkalaukkua ideoitiin kaksiväriseksi. Ajanpuutteen takia tein malliksi vain pienen korin. Alakuvasta näkyykin periaate. Hieman keltainen pilkistää, mutta jos laittaa 2 ks:aa välikerroksella samaan, niin saa tiiviimmän. Sehän pitää sitten huomioida "pallukkakerroksella", ettei työ leviä.Ja ihan perus-tiskirättiä kierrätyspuuvillasta. Hankolangasta. Marmatin aikaisemmin, että Hanko on inhottavaa virkattavaa löysäkierteisyytensä takia. Neulominen kuitenkin onnistui paremmin.
Tein helmineuloksella ja ripustus on napinläpi, eli sama kuin täällä. Lanka on kuitenkin huomattavasti paksumpaa!!


Yhtenä aamuna tulin töihin ja päässä pyöri virkattu sandaali. Liekkö nähnyt jossain kuvan tai unia edellisenä yönä..?? Se piti sitten virkata pois päästä ja tällaisia niistä tuli. Pohjana paksu, pehmeä trikookude ja päällisenä ohuin trikoo mitä hyllystä löysin.
Eihän nämä todellakaan sovellu ulkokäyttöön, mutta sisä-, saunasandaalit... Ja vierasvaraksi?


Ja luodahan sitä pitäisi aina välillä. Siis lointa. Ihan perus mattoloimien lisäksi loin trikooloimen.On sen verran topakkaa tavaraa, että luominen tapahtui kahdessa erässä.


Ja mitäkö siihen tehdään?


Kudotaan trikoolla ja  käyttökohteita on moninaisia..
Kuvassa ei ole minun matto, vaan erään reippaan tyttösen, joka oli "Ikioma matto" - kesäkurssilla. Hän teki yhden pidemmän, yksivärisen ja yhden lyhyemmän (kuvassa). Matoiksi omaan huoneeseen kuulemma molemmat.
Myös vessan/kylppärin mattona käy. Ja tuolinpäällisenä. Keinutuolinmattona..

Myös oma tyttöseni oli tekemässä mattoa, elämänsä ensimmäistä!
Ensin piti vain virkata omaan huoneeseen pyöreä kukkamatto, mutta kangaspuut vetivät puoleensa. Kun puut vapautuivat hän istua törötti jo penkillä... Eikaitsiinä...
Valittiin kuteita ja mietittiin mallia. Aloitus sujuikin ja pienet reunaongelmat olivat marginaalisia, eivätkä juurikaan haitanneet sukkulan suihkintaa.
Puolitoista metriä oli tähtäimessä, mutta sitten iski väsy. Ehkä reissuaminen aikaisin aamulla ja työpäivän pituiset päivät olivat kesälomalaiselle vähän liikaa :)
Valmistui 80 cm:n pituinen raitamatto. Joka on vielä solmimatta kun kesälomareissukiireet tulivat ihan yhtäkkiä ;) Laittelen nistä kuvia kunhan viimeistely on valmis.
Ja vähän muutakin mattoa on käsillä...


Tässä hieman värikkäämpää juuri niisittynä. Tähän mennessä isoin luomani lankamäärä per työ. Yli kuusisataa lankaa.. Tämän olen viimeksi laittanut puihin. Polkusten laitto jäi perjantaina ihan pikkuisen vaille valmista.

Nyt on lasten kesäkurssit ohi, joten joutaa tekemään muitakin juttuja. Aikamoista vilskettä ja vilinää on kuukauden ajan pitänyt. Yksi kurssi / viikko. Ensin oli hepat, sitten matto, jonka jälkeen koruja massasta ja kierrätysmateriaaleista sekä vielä toinen mattokurssi.
Viikot ovat menneet vilkkaasti ja vielä olisi viikko töitä ennen lomaa. Päiviä ei ole kertynyt kuin neljä plus ylitöinä tehty viides päivä :/ Mutta hyvä niinkin. Matka kulkee kesäkelillä joutuisasti.

1 kommentti:

  1. Helou! Noi sun sandaalit on superhienot, linkkailin ne omaan blogsuun kun tein vähän samaan henkeen sukat, toivottavasti on ok :)

    http://www.eilentein.com/2012/11/saunasukat.html#comment-form

    VastaaPoista