sunnuntai 20. toukokuuta 2012

Toukokuu
Toukokuu on aina ollut kiireinen kuukausi, mutta nyt aivan ylikiireinen. Almanac overload välkkyi silmissä.. Puuhattua on siis tullut ja paljon, mutta dokumentointi mättää :)
Kun on ollut hetki hengähtää niin en suinkaan ole rynnännyt koneelle (koulutehtävien teko pitänyt koneen ääressä ihan riittävästi) vaan ulos!! Jos muistatte minkä näköinen meidän piha oli viime kesänä, niin arvanette, että yllätyksiä riittää pitkin pihamaata. "Minnekkäs minä istutin sen.. ja mikä ihme tuo on..." Ja nythän on aika siivota kasvihuone ja alkaa istutteluja ja.. ja.. ja hirrweesti kaikkee ihanaa!

Kuun alussa olin kaksipäiväisessä koulutuksessa Lappeenrannassa. Siellä opeteltiin tekemään tulevan talven Tekemisen iloa tuotteita. Koulutus oli tiivis. Kaikkia töitä ei todellakaan ollut mahdollisuus saada valmiiksi asti. Mutta mukava tekemisen meininki ja illalla pääsimme seuraamaan kenraaliharjoituksia näytelmästä Pikku Pietarin piha. Näytelmä oli Lappeenrannan käsityökeskuksen, Tashinin talon,  sisäpihassa. Todella mukava "näyttämö". Vai mitä sanotte pihapiiristä... Ilmanhaltijatkin olivat puolellamme. Hieman viileää, mutta ilta oli aurinkoinen. Mukava lopetus kiireiselle päivälle.
En voi vielä paljastaa tehtyjä tuotteita, mutta muutamia vaihekuvia laitan.. Sitten syksyllä asiasta enemmän ;)
Sitten vielä tähän samaan syssyyn pajuasiaa. Töissä pidimme pajukurssin teemalla; elävä paju. Elikkä punottuja pajupuita. Minäkin innolla osallistuin, sillä vaikka olen punonut koreja yms. pientä niin ikinä en ole elävää pajupuuta tehnyt. Nyt olen!


Töissä tein hieman yksinkertaisemman punoksen. Tämän tein kotona ja punosta kutsutaan muistaakseni Belgialaiseksi puuksi?


Istutin koko härpäkkeen valurautapataan. Narsissit ovat hieman.. kärsineet siirrosta. Kesäkukat vaihtuu juurelle myöhemmin.
Tuo latva on pätkitty ja sen olisi tarkoitus alkaa haaroitumaan ja muodostaa näin latvaan pallomainen puska. Laittelen kuvia kesän mittaan..


Latvat on sidottu linnunsilmillä.


Myös tämä Odinin solmu on kaunis. Kun pääsi juonesta kiinni niin näitä olisi tehnyt vaikka kuinka monta.. :)


Tein myös tällaisen kivipuun. En vielä ole päättänyt minne sen istutan. Se odottaa vesiastiassa päätöstä ja latvojen pätkäisyä. Eli sama periaate; kuvassa näkyy runko, jonka päähän kasvaa pallomainen latvus.


Ja sain sitten tällaisen idean; kärhöportti pajusta!! Oooo.. kansa huokaa ;D
Yläkuvassa uusi tulokas puutarhaan. Valkoinen, alkukesästä kukkiva kärhö. Se on portin toisella puolen ja vastapäätä on loppukesästä kukkiva kärhöni.
Tökin portin jokaisen jalan juureen pätkittyjä pajun oksia, ihan lyhyitä ja yhdet pidemmät. Sain pistokkaita ja säilytin (tietenkin) pätkityt latvat. Paju on lajiketta, joka kasvaa todella pitkäksi. Muistelenkohan oikein, että se olisi ollut siperianpajua..
Tarkoitus olisi kieputella näitä pajuja niiden kasvaessa portin rungon ympärille ja sitten purkaa (?) metallikaari pois. Saas nähdä kuin ämmän käy..Pajua ja pistokkaita olisi vielä....


Laittelin krassin siemenet tällaisiin puutarhamyymälästä hivutettuihin astioihin. Noissa syvennyksissä oli ruukut, mutta laitoin mullat suoraan alustaan. On kuulkaas näppärä!!
Minulla on nyt valkoista, mustaa ja keltaista pensaskrassia tulossa. Myös samettiruusut ja kehäkukat ovat tulossa viimevuoden siemenistä.
Chilit (habaneroa) ovat hyvällä mallilla ja latva-artisokka.. No, se on lähtenyt kasvuun. Olin hiukka myöhässä sen kanssa, joten en usko saavani siitä satoa, mutta kasvatan mielenkiinnosta. Jostain olen lukenut, että latva-artisokka talvehtisi ja tuottaisi satoa seuraavana vuonna. Liekkö mahdollista näillä korkeuksilla??


Basilikahöperön basilikahautomo. Lämmintä ja kosteaa. Minikasvihuone kasvihuoneessa.. Odotettavissa basilikakesä :9


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti