lauantai 31. maaliskuuta 2012

Mallasleipä

Sain töissä herkutella ihanalla mallasleivällä.
Pyysin pikimmiten ohjeen. Onnistuin mielestäni hyvin, vaikka leipä olikin täysin erimakuista kuin leipurimestarin leipoma.
Alkuperäisessä mallasleivässä oli mukana kaljan mäskiä, joten se oli huomattavasti tummempaa ja aromiltaan erilaista. Kertakaikkisen herkkua!!!
Mutta eipä tullut yhtään huonoa tästäkään. Maku muistutti hieman ruispaahtoleipää...
Seuraavalla kerralla lisään siemeniä joukkoon. Kurpitsaa ja auringonkukkaa ainakin. Ja kuvittelisin, että maukasta tulisi maustamallakin. Kuminaa? Puolukoita tai karpaloita?


MALLASLEIPÄ

Juuri:
1 l kaljan mäskiä + 1 dl mallasta TAI
8 dl vettä + 2 dl mallasta
2 dl ruisrouhetta
2 dl ruisjauhoja
1 dl vehnäjauhoja
50 g hiivaa
½ dl siirappia

Sekoita ainekset keskenään, peitä astia esim. liinalla ja jätä sipattamaan yön yli. Tai tee aamulla sipatus ja leivo leipä illalla.

Alustamiseen:
½ dl siirappia
1½ tl suolaa
Ruisjauhoja
Sämpyläjauhoja
Vehnäjauhoja

Voitelemiseen (siirappi)vettä.

Jauhoja tulee yhteensä noin 1½ litraa. Minä annoin koneen alustaa kunnes taikina oli nosteltavissa kaapimella leipävuokiin. Jos alustat ja teet leivät käsin, tarvitset varmaan koko määrän jauhoja. Minulla meni varmaan hieman vähemmän.
Ruisjauhojen osuus oli n. 3 - 4 dl. Kaapissa olevat sämpyläjauhot olivat aika vaaleita ja rouheisia, joten laiton niitä eniten ja loput hiivaleipäjauhoja.

Voitele ja paista 200 asteessa 15 minuuttia. Pienennä lämpö 175 asteeseen. Minun vuokaleiville riitti puoli tuntia.
Anna jäähtyä ennen kuin leikkaat. Malttamattomina leikattiin toinen leipä viipaleiksi vielä kuumana ja se hieman mureni ja levisi... Mutta jäähtyneenä tulee noin sieviä viipaleita!


Minä innostuin muutenkin noista maltaista ja suunnittelin jopa mämmin tekemistä itse. Mutta sitten tulin ajatelleeksi, että meidän viisihenkisessä perheessä kaksi syö mämmiä. Ja niistäkin toinen vain jos se on peitelty vaniljakastikkeeseen. Joten taidan pitäytyä näissä leivissä jotten joudu syömään mämmiä juhannuksenakin!
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti