lauantai 10. joulukuuta 2011

Kärkiä pukkaa

Kirjoitin aikaisemmin kirjasta Varpaista Varteen. Olen näiden sukkien tekemiseen metsästänyt pieniä, kolmosen tai kolmepuolosen, metrisiä pyöröpuikkoja. Nyt tehdessäni totesin, että ainakin nämä pienet mallisukat olisi hyvin voinut tehdä 80 cm: pyöröpuikoilla. Metrisiä on meinaan hankalampi löytää... Ei ihan perus markettitavaraa :)

No, vihdoinkin pääsin aloittelemaan. Kannustimena saada tehtyä parit pikkusukat ennen joulua. Ostin herkän vaaleanpunaista merinovillalankaa. Ihanan pehmeää ja ei varmasti kutittele pieniä varpaita vaikka unisukkana käyttäisi!!
Päätin urheasti tehdä mallisukat samalla langalla, vaikka kirjassa suositeltiin, että työn helpottamiseksi tekisi ensimmäiset sukat eri väreillä. Pöh, onhan tässä ennenkin sukkia tehty...
Ei muuta kuin ohjeet esille ja hetken hiljaisuus.


Ensimmäisen sukan silmukat. Aloitussilmukka tehdään ylemmälle puikolle...


Molempien sukkien kärkisilmukat puikoilla.
Kirjan kuvasta näkyykin miten lankaa pidetään. Ylempi on langanpää (otetaan noin 30 cm aloitukseen) ja alempi lanka tulee kerästä.
Ylempi lanka kierretään alemman puikon ympärille ja alempi ylemmän puikon. Vuorotellen.
Työ käännetään myötäpäivään (oikea puoli koko ajan itseä kohti) ja neulotaan silmukat.


Ensimmäisen sukan ensimmäiseen silmukkaan pitää laittaa silmukkamerkki. Minulla tuo hakaneula :) Tässä on jo pari kerrosta tehtynä. Toisen kerroksen silmukat neulotaan takareunoistaan, jotteivät silmukat ala kiertyä.
Työn oikea puoli pidetään koko ajan itseä kohti!! Uusi kierros aloitetaan vaihtamalla puikkojen paikkaa.. jos ymmärrätte mitä tarkoitan? Eli vedetään alemman puikon silmukat piuhalle ja ylemmät puikolle.
Sitten aloitetaankin lisäykset.


Joka toisella kerroksella (yksi kerros on molemmat puikolliset) lisätään yhteensä neljä silmukkaa per sukka. Eli kaksi ensimmäisellä puikollisella ja kaksi seuraavalla. Näin tehdään kunnes sukassa on 32 silmukkaa (16 kummallakin puikollisella).


Lisäysten jälkeen neulotaan viitisen senttiä jalkateriä.
Tähän minä pääsin eilen. Kamalan koukuttavaa!! Olisin mielelläni jatkanut, mutta silmät alkoivat väkisin kiertyä kieroon. Tänään olen päättänyt tehdä kantapäät! Ja jos aikaa on, niin myös varret. (Olisiko tässä hyvä veruke lykätä siivousta...)

Minulla tähän mennessä oli hankalinta muistaa vaihtaa lankaa sukan vaihtuessa (eli ne eriväriset langat....)!! Neulon sukkia yhdestä kerästä. Kaivelin rullan sisältä langan toisen pään. Langat kiertyvät toisiinsa, mutta ajattelin jos pussittaisin lankarullan ja tekisin molemmille langoille pienet reijät. Tähän en malttanut eilen ryhtyä ;)
Kun on valmiit (ja erittäin yksityiskohtaiset) ohjeet niin helppoahan tämä!! Teen kyllä useammat sukat ohjeiden mukaan ennen kuin alan itse laskeskelemaan silmukoita, kavennuksia, lisäyksiä... Eli vielä naurattaa vaikka sitä vähän kirjaa ostaessa epäilin ;D

Koetan taas malttaa ottaa vaihekuvia. Palaillaan...


3 kommenttia:

 1. Tulin tänne kehumaan sun energiaa :D
  Ja huomasin, että mulla on just sama kirja!!!
  En ole uskaltanut aloittaa, kun olen niin huono kutomaan. Mutta nyt tiedän mistä hakee apua!! :D

  VastaaPoista
 2. Eikun tekemään. Ja sullahan on pieniä käyttäjiä niille mallisukille :)
  On ihan helppoo kun seuraa ohjetta vaihe vaiheelta. Mulla on kantapää jo tehty ja varsia väkerrän. Laittelen tällä viikolla kuvia.
  Ihan mielettömän ihanaa kun molemmat sukat valmistuu samanaikaisesti. Mulla jääp aina se toinen sukka vetkuamaan ja sit unohtuu montako riviä ja silmukkaa siihen tuli...
  Ja kiitos ;)

  VastaaPoista
 3. Hitsi!!
  En vielä osaa istahtaa, muka kaikkee kesken ja olen liikaa koneella.
  Mutta kyllä mä vielä :D

  VastaaPoista