perjantai 16. joulukuuta 2011

Kantapäätä pukkaa

Sukkaprojekti etenee. Ensin löytyi kirja, sitten puikot ja sitten pääsin aloittamaan sukkaa.
Uhosin tekeväni sukat viikonloppuprojektina siivouksen jälkeen. Hah! Ja kyse ei ollut joulusiivouksesta vaan minun askartelunurkkauksen raikkoamisesta. Se onkin sitten jo projekti... Eihän siitä taida koskaan valmista tulla. Ei ennenkuin alakerran remontti on valmis ja saan levittää roippeeni sinne pysyvästi... Huoh!
ASIAAN!!
Olin siis saanut kärkilevennykset tehtyä ja neulonut jo jalkateriä. Tehdessäni hoksasin, että minun on pakko muokata ohjetta. Lankani on ohuempaa kuin ohjeessa, joten sukista oli tulossa liian pienet..
Jalkaterien suoran jälkeen alkaa lisäykset kantapäätä varten. Kiilan lisäykset tehdään sukan toisella puolen, josta tulee jalkapohjapuoli. Reunoissa lisätään yksi silmukka, kunnes silmukoita on tarvittava määrä. Minä neuloin tämän jälkeen vielä muutaman kerroksen, jotta sain sukkiin hieman lisää pituutta. Lopussa tilanne on se, että sukassa on toisella puikolla 16 silmukkaa ja toisella 32 (jalkapohja) silmukkaa.Kantapää tehdää sikäli samoin kuin sukkapuikoilla, että siinä neulotaan vain yhtä puikkoa edestakaisin ja tehdään sukka kerrallaan. Mitään muuta yhteistä ei sitten taida ollakkaan..
Eli tässä laitetaan silmukkamerkki puikolle kahdeksannen silmukan jälkeen, neulotaan 15 ja laitetaan taas silmukkamerkki. Merkkien välisiä silmukoita neulotaan. Tai neulotaan ja kiedotaan lankaa silmukoiden ympärille.. Alkuun tuntui, ettei tästä mitään järkevää tule, mutta tulihan siitä...

Eli neulotaan kunnes puikolla on jäljellä 2 silmukkaa ennen merkkiä. Lanka kiepautetaan näistä silmukoista ensimmäisen ympärille ja siirretään takaisin vasemmalle puikolle ja käännytään toiselle puolelle. Näin jatkuu edestakaisin kunnes kaikki silmukat on käyty läpi.
Sen jälkeen kiepautetut lankalenkit neulotaan yhteen silmukoiden kanssa.
Jonka jälkeen alkaa reunasilmukoiden kavennus. Eli neulotaan aukkoon (missä on silmukkamerkki, jonka voi ottaa tässä vaiheessa pois...) ja kavennetaan reunasilmukoita neulomalla kaksi silmukkaa yhteen jokaisella kerroksella. Ja yhä neulotaan edestakaista tasona kunnes kaikki reunasilmukat on kavennettu.. Sitten pitäisi olla 16 silmukkaa molemmilla puikoilla per sukka. Sitten sama toiseen sukkaan ja ONNEKSI OLKOON sinulla on kummankin sukan kantapäät valmiina!!Kun taas alkaa varsien neulominen, poimitaan kiilan ja kantapään yhdistymiskohdasta silmukka puikolle ja neulotaan se oikein yhteen puikon ensimmäisen silmukan kanssa. Näin yhdistymiskohtaan ei jää reikää.
Sitten neulotaan jälleen kuten jalkaterässä, kahta sukkaa yht´aikaa.
Minä aloin neulomaan "ruttuvarsia". Eli neulon neljä krs oikein ja neljä nurin. Kerroksia/lankaa riittää vielä, joten kuva valmiista sukista jää myöhemmäksi.

Ei varmasti jää kantapää ensitekemällä mieleen. Ohjetta varmasti tarvitsee jatkossakin kurkkia. Mutta ihan mielekästä tekemistä! Ja nythän voin neuloa lankakerän loppuun saakka.. Iso bonus :)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti