perjantai 26. elokuuta 2011

Kivenpyörittäjän piha

Kuoppa on suljettu! Jo jonkin aikaa sitten, mutta ei ole ollut malttia, eikä jaksuja istua koneella enää normipäivän jälkeen. Eli muutaman viikon ajan olen heittänyt töiden jälkeen remppakamppeet päälle ja lähtenyt ruopimaan pihamaata. Ja on oikeasti tehnyt mieli puurtaa pihamaalla. Harmi ettei D-vitamiini varastoidu... 

Ihan ensin siivottiin pois kaikki rikkinäiset harkko- ja tiilipalat ym. sotkut pihamaalta. Sitten tasoiteltiin ja levitettiin hiekkaa. Sitten vielä tasoiteltiin ja levitettiin hiekkaa. Hienoa hiekkaa, joka kantautuu kaikkialle. Ratisee hampaiden välissä aamiaisella. Kuivuessaan nousee pölynä ilmaan ja laskeutuu kaikille pinnoille. No, onneksi välillä satoi aikakin rankasti. Tuli havaittua paikat minne voisi levittää lisää hiekkaa. Poika löysi kaikki ihanat lällypaikat. Vaikka ei niitä kauheasti joutunut etsimään......

Tuo tasoitteluvaihe on ollut tähänastisista hommista tylsin. Ennemmin lapioisin liejua montun pohjalla. Tuntuu, että haravoi ja ruoputtaa, siirtää maata, kärrää hiekkaa ja kiviä eikä saa kuitenkaan mitään näkyvää aikaiseksi!!  Onneksi tuli pari ahkeraa apulaista kylään, niin alkoi yhdessätuumin syntyä tuloksia. Motivoi kummasti jatkamaan..


Koettakaas arvata mihin minä ärräpäät purin!
Kivien pyörittämiseen. Kuva minun aarteistani :)


Tämä on yksi niistä kasoista, joita olen jemmaillut. Nuo lohkareet on nosteltu kauhalla ylös kuopasta ja niitä minä pyörittelin kukkapenkin reunakiviksi. Pienemmät on omin kätösin kerätty talteen.


Tässä liljapenkki aluillaan. Kaivelin etupihan kukkapenkistä keltaiset, oranssit ja valkoiset liljat tähän (ainakin kuvittelen tehneeni niin..). Myös kuuliljat asettuivat luontevasti jatkoksi..
Tasoittamista suurempaan pohjustukseen en jaksanut ryhtyä, joten levitin pohjalle kankaan.


Kasvimaalta hain evakossa olleet päivänliljat ja samalla kyytiin hyppäsi punaviinimarjapensas. Vai pitäisikö sanoa -puu? Olen sitä muutaman vuoden kasvatellut ja leikellyt, jotta saan siitä runkomarjapensaan. Nyt alkaa näyttää lupaavalta. Leikkaan tältä vielä latvat.


Toiseen päätyyn laitoin mehikasvin, jonka nimeä en tiedä.


Tässä kaari toiselta puolen. Laitoin reunoille siperianunikkoa ja keskemmälle löysin muutaman ukkolaukan sipulin (?). Pikkulaukkaa taisin siirtää myös. Keväällä jännätään..
Kovasti olen miettinyt penkkiin jotain alkukesästä kukkivaa.. Nuo liljat ovat myöhäisiä kukkijoita. Siperianunikko tosin kukkii koko kesän, mutta on melko pienellä alueella tuossa reunalla.
Tuo kirjavalehtinen kuunlilja lähtee viemään penkkiä kohti kellarin rappusia. Tuo kivi penkin päässä on siinä vain toistaiseksi. Kuunliljoja tulee lisää ja valkoinen myskimalva. Ajattelin myös johonkin nurkkaukseen suopayrttiä. Ei erikoisen komea, mutta tuoksu on ihana!! Ja eihän sitä tiedä vaikka innostuisi keittelemään suopayrtin juurta ;)


Tähän vielä kuva uudesta muurista ja tulevista rappusista.
Askelmat tulee lekaharkoista, jotka päällystetään laastilla. Jossain vaiheessa toivottavasti myös laatoilla. Vanhaa reunusta jäi ärsyttävän pitkä pätkä kummittelemaan, mutta sitä ei nyt saanut rikottua pois. Pitää maisemoida jotenkin. Ja jollei siihen mitään keksi (tai totu) niin alan paukuttaa sitä pikkuhiljaa lekalla ;D Ja nuo vuorenkilvet lähtee tuolta roikkumasta.
Terassi ja sisäänkäynnin rappusetkin on aluillaan, mutta niistä myöhemmin :)
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti