sunnuntai 3. heinäkuuta 2011

Kurkunleikkaajan kasvihuone

Tänä kesänä yksikään kurkku ei ole turvassa... aaargh!


Siinä se nyt on. Ihan itse kasvatettu kurkku! Ihka ensimmäinen sellainen.
Hieman kyllä jännitin tuleeko kurkunkurkkua, koska pelottelin itseni lukemalla kurkun kasvattamisen vaikeudesta.. Ilmeisesti kuitenkin olen tehnyt asioita oikein, sillä satoa näyttää tulevan reilusti. En ole näin alkuun tehnyt muuta kuin tukenut ja antanut hieman ravinteita ja paljon nesteytystä. Ostettaessa myyjä sanoi ettei kukkia tarvitse nyppiä. Nyökyttelin kuin olisin asiasta hyvinkin perillä ja ryntäsin kotona nettiin. Ahaa.... Eli kurkussani on vain emikukkia :)
Sen virheen menin tekemään, että istutin yhteen laatikkoon kaksi kurkuntainta. Huomaan, että se pienenpieni taimi tarvitsee hurjasti tilaa ympärilleen kasvaessaan. Nyt kurkku alkaa olla ikkunan yläreunassa ja tarkoituksenani on katkaista päävarsi.


Ja käsittääkseni samaan aikaan poistetaan alimmaisia lehtiä. Minkäänlaisia versoja tai sivuhaaroja en ole poistellut, vaan kurkkuni rönsyilee valtoimenaan :) Ihana kurkku päätyy varmasti myös ensi vuonna kasvihuoneeseeni. Kurkun kasvattaminen on todella antoisaa. Kirjaimellisesti..
Satoa ei tarvitse tuskaisena odotella loppukesään vaan päästään nauttimaan jo aikaisin!!


Munakoisokin on töräyttänyt ilmoille jotain kukinnan tapaista. Ja samalla on päättänyt ruveta piikikkääksi :) Minulla on ollut ohikulkiessa tapana sivellä munakoison silkkisiä lehtiä, mutta taidan vierottaa itseni tästä tavasta..


Mieltä rauhoitti tuo kukintojen ilmaantuminen. Lajikehan oli Ophelia F1 ja on kuulema "varhainen", joten haave saada tänä kesänä itsekasvatettuja munakoisoja elää yhä vahvana!!


Jaa, että tomaatti ja kurkku ei viihdy samassa kasvihuoneessa....?


Tässä kuvia yrtti-kukkalaatikosta jonka tein alkukesästä.
Löysin laatikon lojumasta Kuusankosken kierrätyslavojen välistä kun veimme metalliromua kierrätettäväksi. Pesin, porasin pari reikää pohjaan ja vuorasin laatikon multapussilla.

Istuttelin basilikaa, timjamia, persiljaa, oreganoa, samettikukkaa.. Laatikollinen on siitä asti kypsynyt kasvihuoneessa. Tarkoitus on lähipäivinä viedä se grillikatosta somistamaan. Samettikukka tuo laatikkoon pian väriä..


Myös kasvimaalla samettikukat alkavat kukkia. Penkissä etualalla punasipulit.
Köynnöstävät kesäkurpitsanikin ovat jo alkaneet kasvattaa vartta. Pienellä avustuksella ne suuntautuvat kohti heinäseivästä. Kohta tarvinnee asentaa tukinarut.2 kommenttia:

  1. Onneksi olkoon pikku kurkusta :)

    Minun pavut ne meni kuolemaan, huoh... Istutin kuitenkin muutaman pavun uudestaan pihamaalle, ehkä ne ehtii kasvaa syksyyn mennessä :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos :) Nyt niitä on jo monta. Ihana kurkku!!

    Minunkaan papuni ei taivaita tavoittele :( Meninköhän siirtämään ne liian aikaisin avomaalle? Kun tietäis.. mutta muutamia palkoja olen hitaasta kasvusta huolimatta saanut. Kumma kun hermneetkin ovat lilliputteja. Olen versoistakin saanut isompia kuin nyt avomaalla..

    VastaaPoista