maanantai 27. kesäkuuta 2011

Operaatio grillikatos

Operaatio grillikatos on iloisesti jatkunut usean vuoden ja jatkumo jatkuu aina vain. Taitaa nämä meidän projektit olla kaikki plaatua: ikuisuusprojekti...Ja eikä siinä mitään kun muistaa pitää asenteen kohillaan. "Heti, kaikki, tänne, nyt"-asenteella menisi hermot.
Elikkä nuo punaiset ja maalaamattomat laudat maalataan keltaiseksi.. joskus :)


Katos siistittiin juhannukseksi, grillailtiin ja poltettiin sitruunakynttilöitä ym. Tai pakkohan niitä on polttaa jos meinaa seisoa vartinkin grillin ääressä. Ovat muuten paljon kivamman tuoksuisia kuin ne hyttyskiemurat!


Tällaista puhdetyötä sitten heti juhannuksen jälkeen... Mies leikkasi kaksi samankokoista levyä. Toiseen hän niittasi kiinni laidat ja toisen päälle aloin sommitella kuvioita.
Muutaman vuoden on pyörinyt nurkissa vanhoja rikkinäisiä kaakeleita, joita sain laattaliikkeestä. Väriskaala ei ole kovin laaja, mutta kolmella värillä pärjättiin hyvin. Lootuksen kukkaa yritin tuohon mosaiikilla kuvioida.. Kieltämättä terapeuttista tuo laattojen rikkominen.
Juuh, katsotaan tuleeko takkia, paitaa.. Vai joudunko kukkaroon tyytymään ;)


Yläkuvassa näkyy kehikko. Pohjalle paloiteltiin tarpeettomaksi jäänyt rotanhäkki. Emme laittaneet kehikon pohjalle muovia. Pähkäiltiin, että jollei betonitaso irtoa vanerista niin se saa sitten jäädä sinne.

Alakuvassa sementtilällyä on jo puoleen väliin. Lisättiin verkkoa ja tasoiteltiin lällyllä piripintaan.
Ostettiin tähän hommaan (muotti on noin mitoilla 150cm x 30cm x 7cm) kaksi säkillistä sementtiä, jossa on hiekka mukana. "Lisää vain vesi" on huomattavasti helpompi, kun pihalla ei satu olemaan hiekkakasaa. Ja on myös tasalaatuisempaa. Ja sitä saa eri raekokoina (Kröhöm! Opin tänään taas paljon...).

On myös sellainen eroavaisuus ra´an ja valmiiksi mixatun sementin välillä, että tämä mixattu kovettuu hitaammin. Tästä tiedosta on hyötyä! Kun on tarkoitus painaa sementtiin jotain kuvioita, koristeita ym. niin kannattaa ehdottomasti käyttää tuota jossa on hiekat mukana! Mekin meinattiin alkaa painamaan kaakelinpalasia suoraan sementtiin, mutta palasimme kuitenkin alkuperäiseen suunnitelmaan. Kuvio on iso ja koostuu pienistä paloista! Vaikka aloimme kumpikin sitä tekemään lähtien vastakkaisista reunoista, niin meidän tuurilla se on keskeltä jähmettynyt kun ehdimme sinne. Sitäpaitsi, hosumalla ei takkia tule.. Tulee kukkaro! 
Eli laitamme palat kiinni laastilla :) Siinä onkin sitten melkoinen mosaiikkipalapeli!


Alussa kopsauteltiin niin tarmokkaasti ilmakuplia pois ja sementtiä nurkkiin, että päädyt löystyivät. Tuettiin niitä sitten kivillä.
Siinä olis lootukset.. Minun mielestä oikeanpuoleinen kukka on onnistunein.
Nyt sitten pitäis-malttaa-antaa-levyn-kuivua!! Se onkin tärkeää, että betoni kuivatetaan hitaasti. Nyt on niin pilvistä, että se tuskin on ongelma. Aurinkoisemmalla kelillä työ kannattaa suojata muovilla ja vaikkapa välillä suihkuttaa vedellä. Jos betoni kuivuu liian nopeasti, se saattaa halkeilla. Muutama päivä taukoa tähän hommaan..
Pääsette taas grillikatokselle kun mosaiikkityön osuus alkaa :)


Jaa että miten tämä liittyy mitenkään tähän :D 
Ehkä siten, että tehtiin samantein uuden pyykkitelineen jalustalle betonijalka.. 
Kuvassa näkyvä ergonominen ja erittäin avangardistinen tilataideteos on ostettu viime keväänä miesten Ikeasta (=Biltema). Ja taas todennettiin seikka, jotta halvalla saa halpaa.. Kun laitoin talven jälkeen telinettä takaisin (ei lasten korville) naruja samalla selvitellen, kuului kraks ja naks. Muoviosat napsui rikki.. Ja sitähän ei ehjätä sitten edes jeesusteipillä.
Aikani keräsin huonoa karmaa telinettä katsellen ja ohimennen potkien. Sitten tilasin helvetin kallista Hobby Hallista. Osamaksulla. Kun siellä oli normisti 130 € maksava teline vain nyt ja ainoastaan 99€ + pakollinen kotiinkuljetus. Ooooo.... Saksalaista laatua kolmen vuoden takuulla. Ja tietenkin unohdin tilata jalustan. Lisävaruste... Eikä tämän saksalaisen ihmeen paksu jalka mahtunut rimpulatelineelle valettuun sementtimöykkyyn (keksiikö joku sille käyttöä?). Joten...

Käytettiin pussinpohja sitä nopeaa sementtiä. Kuopasin pihasta hiekkaa (aika epätasainen raekoko....) muutaman lapiollisen ja sotkettiin veden kera lällyksi. Kipattiin suoraan kuoppaan. Samaan tyyliin kuin kasvihuoneen kynnys. Laittelin vain mullasta kuopan reunoja hiukan korkeammalle, että saisi lällyn suurinpiirtein samalle tasolle maanpinnan kanssa. Painoin siihen sitten kiviä päälle. Ensin tuntui, että nuo isot kivet uppoaa sinne lällyyn, mutta eipä todellakaan. Lälly oli kovettunut muutamassa minuutissa taas niin, että sain ihan kunnolla painaista kivet paikoilleen! Tämä siistitään jo huomenna...
 ♪♪♫♫♪♫♪♪

Ja vielä viimeiseksi uusin kirppislöytö. Tämä arkistolipasto. Vai millä nimellä tätä nyt kutsuisi..? Makaa vielä peräkärryssä ja vaatii "pientä laittoa". On "teeseitse-ihmisen unelma" :D
Eli oikealla matalia vetolaatikoita ja toisella puolen hyllyt. Ajateltiin, että tehtäisiin sinne lokerikko. Sivut ja sokkeli pitää siklata ja lakata uudelleen ja tuo säleovisysteemi fiksata. Niin ja laittaa niihin lukot tai joku muu lukitussysteemi (vinkkejä?). Mutta ei hetku saati keiku!!!
Ajatelkaas kaikki tilpehööri-ihmiset, askartelijat ja käsityöläiset, että miten paljon kaikkea pikkusälää tällaiseen kaappiin saa mahtumaan!!!!!! Ja sain kuulkaas halvalla....

 
4 kommenttia:

 1. Paljon ootte ehtinyt puuhaamaan. Mä kanssa haaveilen kunnon kesäkeittiöstä/grillikatoksesta. Visio on jo selkeänä silmissä. Näitä projekteja on vaan niin älytön määrä ja rahaa, sekä aikaa ihan liian vähän. Grillikatos ei ole siis ollut se ykkönen listalla. Ehkä ensi kesänä se vois olla miehen kesäloman ohjelma. ;)Jostain syystä tänä kesänä on grillailut jäänyt muutenkin ihan minimiin. Kerran ollaan grillailtu ihan kunnolla.
  Mulla olis kanssa toi pyykinkuivaustelineen rakentaminen ohjelmassa. Mä hankin viimekesänä jo sementitkin sitä varten. Jätin ne kottikärryyn ja suojasin pressulla. Sää vain ei suosinut mua. Ne viime kesän suihkuvirtauksen iski meidän pihaan ja retuuttivat sitä pressua sen verran, että tuli reunaan juuri sopiva kolo, josta se saavista kaatamalla satanut vesi sitten teki mulle kivoja sementtikakkusia.

  Sementti kannattaa tosiaan kuivata mahdollisimman hitaasti. Niistä tulee tosi hauraat, jos pääsee liian nopeaa kuivumaan. Meillä on, herra malttamaton, joutunut sen karvaasti muutaman kerran toteamaan.

  VastaaPoista
 2. Tämä on ollut useamman kesän projekti ja tulee varmasti jatkumaan vielä useamman kesän ajan :) Nyt olen onnellinen tästä ja toimivasta pyykinkuivaustelineestä ;D
  Se on kumma miten nuo projektit vaan lisii ja lisii....

  VastaaPoista
 3. Hieno Rulokaappi! Mistähän peräisin? Itsellä samaa sarjaa mut pienempi 90x70x40 ja kaiken lisäksi samaa harmaansinertävää maalia sokkelissa!! Oma on perintökalu, joka alunperin Kannuksen sahan toimistokaappi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tiedä kaapin alkuperää, periaatteessa voi olla mistä päin hyvänsä. Kaappia onkin korjailtu, mutta lukitus ei kunnolla pelitä. Laitettiin säppisysteemi.. Jos löytäisi jostain siihen lukot :)

   Poista