sunnuntai 8. toukokuuta 2011

Pensasmustikka


Pensasmustikkaa olen suunnitellut pihamaalle jo useamman vuoden, mutta aina se vain on jäänyt. Nyt otin itseäni niskasta kiinni ja läksin ostoksille.
Aikani pähkäilin ja päädyin kahteen Northblue lajikkeeseen. "Hillittykasvuinen. Paljon runsassatoisempi kuin aikaisemmin viljellyt lajikkeet, satoa jopa 5 l / pensas. Marjat erittäin suuria ja maukkaita, kypsyvät elo-syyskuussa. Itsepölyttyvä, mutta hyötyy toisesta lajikkeesta." Eli pelasin varmanpäälle tuon itsepölyttyvän suhteen ja tykkäsin myös tuosta satoisuudesta ja siitä, ettei pensas kasva kovin korkeaksi.
Kolmas pensas oli sitten tarkoitus ottaa eri lajiketta pölytyksen varmistamiseksi. Ensin nappasin "Arton", mutta myyjä sanoi, että se on ehkä korkein lajike. Äkkiä vaihtamaan.. Poika sai sitten valita jäljelle jääneistä lajikkeista. Myyjän mukaan poitsu teki hyvän valinnan ottaessaan "Ainon". "Pensas rehevä, runsasversoinen ja roteva. Lehdet suuret ja kiiltävän vihreät. Kukinta kesäkuun alussa. Marjatertut suuria ja kypsyvät elokuun aikana. Marjat isoja, sinisiä, maultaan mietoja, makeita ja aromikkaita. Hyötyy ristipölytyksestä"
Molempien hoito-ohjeissa sanottiin samaa. "Nuorena lannoitustarve vähäistä. Myöhemmin lannoitetaan rodoravinteella. Kuivina kausina huolehditaan lisäkastelusta. Ensimmäiset hoitoleikkaukset tehdään pensaan ollessa 6-8 vuotias. Suojattava jäniksiltä talveksi."
Tuo viimeinen lause kirvoitti minut kyselemään neuvoja puutarhalta. Miten se suojaus ristiturpia vastaan kannattaa hoitaa? On meinaan aika kallista rusakonruokaa...
Sain neuvon laittaa noin metrin korkuisesta verkosta aidan pensaiden ympärille. Ja jos alue on laaja niin mielellään myös "kansi" päälle. Huh, huh... Riippuu ilmeisesti talvisuojauksen pätevyydestä onko tulevaisuudessa hoitoleikkauksiin tarvetta ryhtyä...
Palaamme mustikka-astialle.
 

Erottuuko pensaat ;)
Istutin Ainon keskelle, se ainakin punertavine oksineen erottuu. Ympärillä on havukate ja molemmin puolin kuusentaimet. Lapset toivat ne jokunen vuosi sitten ja ovat melko hidaskasvuisia olleet. Toivottavasti mustikkapensaat ei varjosta niitä ;D
Ajattelin vielä hakea metsästä turvetta ja vaikkapa puolukanvarpuja... Maanomistajan luvalla tietenkin!

2 kommenttia:

  1. Miten on ensimmäinen kesä mustikoilla mennyt ? Oletko joutunut kastelemaan paljon ?
    Minunkin on tehnyt mieli hankkia pari pensasta, mutta kun tontti on niiin kuivalla mäellä, en ole tohtinut :)

    VastaaPoista
  2. Kävinkin juuri kitkemässä pensaiden ympäristön. Yhteen on tullut isot marjat. Ei paljon, mutta marjoja kuitenkin :)
    Alussa kastelin, mutta sitten oikeastaan unohdin... Eli melko kuivissa olosuhteissa ovat olleet kun kesä on ollut suhteellisen lämmin :)

    VastaaPoista