maanantai 30. toukokuuta 2011

Krakleerausta

Krakleeraus on mukavaa. Kiva tapa "vanhentaa" tai saada elävännäköistä pintaa. Itse olen käyttänyt krakleerausta mm. kehyksissä, sisustustauluissa, ruukuissa, huonekaluissa...


Tuossa yläkuvassa oleva peilinkehys lienee isokokoisin krakleeraustyöni :)
Kehys on hiottu ja maalattu valkoisella. Tein tämän seinien maalauksen yhteydessä, niin ei tarvinnut erityisemmin suojailla ympäristöä. Peilin puolelle laitoin toki maalarinteipit.
Kun pohjamaali on kuivunut sivellään krakleerauslakkaa halutulle alueelle. Itselle on kokemus opettanut, että ohut kerros = pienet halkeamat, paksu kerros = isot halkeamat. Tähän halusin molempia, joten sinnetänne vain sipaisin lakkaa ja toisaalle rötväsin kunnolla. Tätä hommaa tehdessään oppii huomaamaan miten lakka käyttäytyy. Tärkein sääntö lienee, että maalien pitää olla vesiohenteisia.
Minimi kuivumisaika lakalla on tunnista puoleentoista. Kannattaa tarkistaa lakkapurkin ohjeista, sillä ne hieman vaihtelee. Joissakin merkeissä on kuivumisajaksi laitettu jopa 4 tuntia. En ole kertaakaan tainnut malttaa odottaa niin kauaa...
Lakan kuivuttua pinta maalataan eri värisellä maalilla. Väriyhdistelmä on täysin makuasia. Valko-harmaasta pinkki-mustaan kaikki käy. Myös vesiohenteisella metallimaalilla saa hienoja juttuja. Vink-vink..
Kuvioon vaikuttaa moni asia. Se kuinka paksulti sivelet maalia, mihin suuntaan sivelet, kuinka nopeasti sivelet..  Rakoilu alkaa heti. Näät tehdessäsi miten pinta alkaa halkeilla! Älä yritä korjata tai lisätä maalia halkeilevaan kohtaan!!! Tulee suttua. Katso homma uusiksi kuivumisen jälkeen ja korjaile sitten - jos tarvetta.
Taidan saada homman kuulostamaan liian vaikealta.. Ei se oikeasti ole! On helppo tehdä pieni testi ennen varsinaista työtä. Voit maalata vaikka puupalikalle tai pahville.
Tuon peilinkehyksen pinnan vielä lakkasin vesiohenteisella puolihimmeällä kalustelakalla. Kestää kulutusta ja pyyhkimistä paljon paremmin.


Keittiön sisustustauluja. Pohjana pala liimalevyä. Pinta tehty krakleeraamalla. Värit vuorottelevat. Chilissä vihreä päällä ja valkoinen alla. Valkosipulissa päinvastoin. Päällä on vielä tomaatti-aiheinen taulu, jossa vihreä päävärinä. Vihannekset on tehty paperimassasta, maalattu, lakattu ja liimattu kiinni.


Tässä on tulossa krakleerausta sorvattuihin jalkoihin. Pohjamaalina on valkoinen ja krakleerauslakka kiiltää pinnassa.. Tuossa pullossa kuivumisajaksi sanottiin 2 h.


Tässä valmiit jalat. Ja mihinkö ne tuli....?


Päätyivät rahinjaloiksi. Ja rahi löytyy LöytöLaarista.

2 kommenttia:

  1. Moi! Muistinpas vielä kotona tämän sinun blogin. Ihania juttuja olet tehnyt. Minä olen se joka kävin juttelemassa pitkät tovit sun luona tänään kirpparilla. En tiedä tunnistitko minut mutta me ollaan oltu vuonna 2003 luonnon materiaalista tuotteeksi kurssilla samaan aikaan.

    VastaaPoista
  2. Kiitos!
    Muistanhan minä. Se kurssi jäi lähtemättömästi mieleen, kuten myös mukavat ihmiset sieltä. Kivoja käsityöhetkiä vietimme milloin minkäkin materiaalin parissa :)
    Olemme näemmä molemmat alkaneet bloggaamaan ;)

    VastaaPoista