lauantai 16. huhtikuuta 2011

Saippuapäivitys

Meinaa unohtua nämä saippuajutskat kaiken muun sähellyksen keskellä :) Mutta nyt kaksi kevätpörriäistä yhdellä iskulla!

Teki mieli tehdä jokin raikas ja pirtsakka saippua. Piparminttuhan kuulostaa juurikin siltä :)
Saara Kuhan kirjasta löytyy valmis ohje, johon tulee palmuöljyä (reiluna ja luomuna) ja oliiviöljyä. Nesteenä piparminttutee. Sulatettuihin rasvoihin laitoin 5ml eteeristä piparminttuöljyä. Rasvat ja lipeätee kiisselöityikin nopeasti. Melkein yhtä vikkelään kuin vaniljalla hajustettu saippua.
Käytin Lidlistä ostamaani silikonimuottia ja sillä tulikin kuusi saippuaa. Viimeiset lusikalliset kaavin sydän-jääpalamuottiin.


Kuvasta voi päätellä kuinka paljon massa vaalenee kuivuttuaan.○○○


Seuraavaksi tein Saara Kuhan "Paranneltua oliiviöljysaippuaa". Helppo resepti, johon oliiviöljyn lisäksi tulee kookosrasvaa ja risiiniöljyä.
Olihan se oma operaationsa hakea risiiniöljyä apteekista. Apteekkari vaivihkaa tiedusteli tiedänkö käyttöohjeet? Kummasti nostin volyymiä kertoessani risiiniöljyn tulevan saippuantekemiseen..


Halusin kokeilla jotain uutta muottia saippuaan. Olin jo aikaisemmin kinunnut itselleni Pringles putkiloita. Otin kokeeksi pienen putkilon (noin 1/4 osa normaali putkilosta) ja vuorasin sen pakastuspussilla. Kaadoin saippuamassan pussiin ja koetin asetella pussia niin, ettei kauheita ruttuja jäisi. Kopsauttelin myös purkkia aika lujaa pöytää vasten. Että saisin saippuan asettumaan reunoja myöten ja ilmakuplat pois.Ihan hienosti onnistui. Voisi tehdä isomman satsin pitkään putkiloon.

Käytin nyt näissä ensimmäistä kertaa jotain muuta lipeänä kuin Kaustisen soodaa. Ja eron kyllä huomaa heti. Jo tehdessä lipeäliuos ässähtää vähintään 20 astetta kuumemmaksi kuin Kaustisen soodalla. Ja kaikki rakeet liukenivat.
Myös saippua valmistui nopeammin ja tuli kovemmaksi kuin aikaisemmin. Tämä todennetaan vielä tekemällä saippuaa samoilla resepteillä, mihin aikaisemmin käytin Kaustisen soodaa.
Mutta nyt näyttää siltä, että loput Kaustisen soodat päätyvät viemärin aukaisuun..9 kommenttia:

 1. Kivoja saippuoita sait aikaiseksi. Erityisellä mielenkiinnolla katselin kuviasi joissa oli pringlespurkista nostettua massaa pussissa. Olen itsekin miettinyt pyöreiden saippuoiden tekoa pringlespurkissa.

  VastaaPoista
 2. En uskaltanut laittaa suoraan purkkiin, mutta olisi se saattanut onnistua niinkin. Tuli sen verran kovaa tuosta saippuasta!
  On helppo tapa saada taas hieman erilaista muotoa saippuoihin. Sulla on kyllä nättejä muotteja :)

  VastaaPoista
 3. Hei

  Innolla olen lueskellut saippua-juttuja kaikista löytämistäni paikoista ja Saara Kuhan kirja onkin jo postissa tulossa. Mitä lipeää käytit näissä?

  VastaaPoista
 4. Onneksi olkoon hyvästä harrastuksesta :)
  Lahtisen Vahavalimosta on näiden lipeä peräisin. Löydät suoran linkin sinne tuolta "Putiikit" listasta.

  VastaaPoista
 5. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 6. Hei, ihania saippuoita sinulla. Itse innostuin saippuanteosta aika äskettäin ja olen opetellut täältä netistä löytämillä ohjeilla, kun en enää saanut mistään sitä Saara Kuhan kirjaa. Mukava katsoa, mitä toiset ovat kokeilleet- Oletko tehnyt palashampoota?

  VastaaPoista
 7. Kiitos :)
  Oletko kirjastosta koettanut saada saippuakirjaa?

  Se palashamppoo on yhä todo-listalla. Nuo Lushin palashamppoot ovat niin riittoisia ja ihania, etten ole oikein orientoitunut shamppoon tekemiseen. Mutta olisi kyllä kiva joskus kokeilla..

  VastaaPoista
 8. Hei, törmäsin googlessa blogiisi etittyäni kotisaippuanteko-ohjeita. Paljonko noita aineita tulee määrissä yhteen erään. Haluaisin tehä saippuaa ilman lipeää. Kiitos jo etukäteen :)

  Blogisi on kivaa luettavaa ja hyviä ohjeita löysin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olen tehnyt saippuaa vain lipeän kanssa.
   Tarvikkeiden määrä vaihtelee reseptin mukaan, joten kannattaa lukaista muutama saippuakirja ihan perustiedon hallitsemiseksi. Netistä löytyy myös sivusto http://saippuakuplia.tripod.com/ jota lukemalla viisastuu kovin.

   Mukavaa että olet viihtynyt Huuhaassa :)

   Poista