tiistai 19. huhtikuuta 2011

Kevätsiivous


Keväällä aurinko paljastaa pölyiset pinnat ja seitit nurkissa. Hiekkaa eteisessä, ikkunoissa harmaa kalvo ja sormenjälkiä. Huonekasvit nuutuneita. Talviromppeet, välikausiromppeet. Kaikki pursuaa kaapeista ja naulakosta.....
Mutta nyt kehon kevätsiivouksesta.


Minä en tykkää alkukeväästä. Kun pääsee pihan kuopsutukseen niin mieliala virkoaa! Mutta kun kevätaurinko alkaa paistaa/paljastaa; käperryn itseeni. Ehkä siksi olen tänä keväänä antaumuksella paneutunut luonnonkosmetiikkaan ja kehonpuhdistukseen.
Lähes kaikessa luonnonkosmetiikkaa käsittelevässä kirjallisuudessa painotetaan liikunnan sekä puhtaan ja terveellisen ravinnon merkitystä kauneudenhoidossa. Siitä se ajatus sitten lähti ottaa puhdistuskuuri kevään ohjelmistoon. Toki olen paastonnut aikaisemminkin, mutta nyt en halunnut paastota vaan ajatuksena kevyempi toimenpide.

Talven aikana jouduin syömään lääkkeitä yhden jos toisenkin ja tämä veti mielen ja kunnon alas. Onneksi sain itseäni liikkeelle ja pidettyä kuntoa yllä ulkoilemalla ja vesijuoksemalla. Ei ollut yhtään tuskallista lähteä taas keväällä lenkkipoluille. Ja mikä piristysruiske se onkaan! Kuulokkeet korville ja päämäärätöntä askellusta. Adrenaliini jysähtää kehoon. Ei malttaisi lähteä kotiinpäin millään ja pitää kiertää vielä yhden mutkan kautta..


Kuitenkin talvella kertyneet -einiinkivat- tuntuivat kehossa tukkoisuutena ja pintapuolisesta hoidosta huolimatta iho oireili. Ja kyllähän iho kutiaa ja näppyilee kun se puskee kehosta ulos kaikkea sinne kertynyttä kuonaa.
Talven aikana tulleet takapakit ja niistä aiheutuneet negatiiviset ajatukset (ne ärräpäät ;D ) painoivat myös ajatuksissa. Nehän tekevät mielelle samaa kuin saasteet keholle.
Lenkkipolulla niitä on hyvä käsitellä ja karistaa mielestä, mutta pitäisi saada ajatukset kulkemaan ihan eri raidetta..

Vaikka kasvissyöjä olenkin, niin se ei välttämättä tarkoita, että syö aina terveellisesti. Tosin minulla on ehkä enemmän tietoa kuin normi sekasyöjällä, sillä taidan olla keskimääräistä kiinnostuneempi ravinnosta...?
Eli myös ravintoon kiinnitin isosti huomiota. Mutta en ole tehnyt tätä dietti tarkoituksessa!! Painonpudotus ei ole päämääränä, vaan hyvä olo!

Luettuani aiheesta luotin itseeni sen verran, että halusin tehdä asiat itse, enkä ostaa luontaistuotekaupasta pakettia... Itsetekeminen on jo arvo sinänsä ja myös ajatukset lähtevät mukaan ihan eri tavalla. Ja koska ei ole kyse paastosta saati täysin ravinnottomasta detox kuurista, niin aika riskitön kokeilu on kyseessä.
Kun tein ensimmäisen paastoni, niin ostin sen paketin ja tein kaikki pilkulleen ohjeen mukaan. Nielin ne kamalat gaubersuolat ja tein suolihuuhtelut.
Jollei sitä pakettia ohjeineen olisi ollut, olisi varmasti iskenyt epätoivo ja epäilys. Kun jaksoin ne pari ensimmäistä päivää, niin sen jälkeen minulla ei ole ollut paastoamisesta kuin positiivisia kokemuksia. Pisin nestepaastoni on kestänyt viisi päivää ja olen tehnyt sen kuusi kertaa.

Ja tässä vaiheessa haluan korostaa sitä, että tämän kevätsiivouksen olen suunnitellut itselleni ja vain itseäni ajatellen!!!
Olen koonnut eri kirjoista ja netistä löytämiäni osasia yhteen itselle mielekkääksi kokonaisuudeksi. Varmasti monille tuttuja asioita eri yhteyksistä. Muunmuassa Pilateksesta otin muutamia venyttelyjä. Kasvohierontaa löysin useasta luonnollista kauneutta käsittelevästä kirjasta. Yhdistelin niistä itselle hyvät.. 
Kokosin osaset sillä ajatuksella, että asia tuntuisi mielekkäältä eikä väkisin puurtamiselta :) Koska jos jotain joutuu tekemään väkisin - hampaat irvessä - ei siitä heru paljoakaan positiivisuutta saati hyvää oloa!


Ennen varsinaista putsauspäivää edelsi monta toimenpidettä. Minä aloitin nurkkien raivaamisella. Asiaan toki täytyy vielä paneutua aivan perinpohjaisella mielenkiinnolla, mutta nyt raikkosin näkyvimmät mieliharmit pois.
Tämä tarkoittaa lehtipinoja, vaatekasoja, pusseja ja nyssyköitä, kertynyttä tilpehööriä, ajelehtimaan jäänyttä tarpeetonta tavaraa, keskeneräisiä hommia.... Sen ohella, että raikkosin pieneksi käynyttä kampetta lasten kaapeista, kuljettelin noita murheenkryynejä pois. On se kumma mitä sitä säilyttelee. Ja vielä kummempi, että millä tekosyillä!!!!
No, energiat oli saatava virtaamaan ja rojukasat pois virran tieltä. Ja olo edes hetkeksi sellaiseksi, ettei silmät pysähdy johonkin joka pitäisi.. Siinä sivussa tuli saatua monta juttua valmiiksi asti ;D

Seuraavana mietin valmiiksi putsauspäivän sekä muutaman päivän ennen ja jälkeen. Plarasin kirjoja ja mietiskelin asiaa monelta kantilta.
Ihanteellisinta olisi täysi hiljaisuus ja mahdollisuus käpertyä täysin itsekkäästi omine ajatuksineen oman itsensä ympärille. Käydä hierojalla ja ottaa yrttikylpyjä.. Harvalleppa tämä on mahdollista ;) Niimpä sovelsin aikataulua ja mietin miten saisin omat hetket ujutettua kaiken lomaan.

Kolmen, neljän päivän oma ruokalista mahdollistui kätevästi kun mies hoiti muiden ruokapolitiikan.
Aloitin keventämällä. Pariksi päiväksi tein salaatin, jonka kera söin täysjyväleipää. Salaatissa oli mm. papuja, avokadoa, sipulia, tuoreita yrttejä, linssejä, ituja...... Ja tämän lisäksi join Soda Streamilla hiilihapotettua vettä, johon lisäsin puolikkaan sitruunan mehun / litra. Ja sen lisäksi toinen litra silkkaa vettä. Välipaloina hedelmiä ja teetä. Kahvinjuontia vähensin.

Itse puhdistuspäivänä jäi aamukahvi kokonaan pois. Join sitruunavettä lämpimänä. Sitruuna lisää kehon emäksisyyttä ja huuhtelee maksaa. Se myös hoitaa ihoa sisäisesti, laittaa nesteet liikkeelle, on antioksidantti, poistaa myrkkyjä kehosta... Googlettakaa, netistä löytyy todella paljon tietoa. Niinkin yksinkertainen asia kuin sitruunavesi on todella hyväksi kehollesi!!
Sen lisäksi valitsin yhden kasviksen ja yhden hedelmän, joita söin sen päivän aikana. Kasvis oli porkkana ja hedelmänä söin rypäleitä.
Koetin heräillä rauhallisesti, venyttelemällä ja tehdä aamutoimet suht maltillisesti.  Kävin lenkillä ja päivä meni ihan normipuuhien parissa. Ruokavaliosta tein yhden poikkeuksen; join kupillisen rooibos teetä :)

Illalla kotiuduttuani tein basilikaputsin ja laitoin hiuksiin ravinteikkaan naamion.


Naamiossa oli kaksi luomukananmunankeltuaista, ruokalusikallinen manteliöljyä ja pisara eteeristä rosmariiniöljyä. Tämän hieroin hiuksiin ja päänahkaan tuntia ennen saunaa. Naamio pitäisi pitää lämpimänä, joten kiedoin pään ympärille muovin ja pyyhkeen.
Juuri ennen löylyttelyjä laitoin vielä hunajanaamion. Ihan silkkaa hunajaa.


Saunassa muut heittelivät ne kuumimmat löylyt ja minä menin viimeisenä ja enemmänkin höyrystin.. Toki asteita oli hiukka enemmän kuin kuvan mittari näyttää ;D
Jonkin aikaa lämmittelin ja tein samalla kuivaharjausta. Se aloitetaan jaloista ja harjataan luonnonharjalla tai karhealla pesulapulla aina sydäntä kohti suuntautuvin vedoin. Tämä mm. irrottaa ihosta kuolleita solukoita (=ihoa) ja saa veren kiertämään.
Sitten huuhtelin naaman ja hiukset. Munahiusnaamio ei ollut jämähtänyt hiuksiin, vaan lähti hyvin huuhtelemalla. Shamppoona Lushin Rehab. Jätin Lushin ihanan Retread hoitoaineen noin vartiksi päähän.
Sitten kylmän suihkun jälkeen taas lauteille hikoilemaan. Aattelin ja istuskelin. Otin välillä kylmän suihkun ja taas istuskelin...
Minulla oli mukana puolitoista litraa kivennäisvettä ja kaikki meni höyryttely-saunasession aikana.
Pääsin sitten testaamaan Timjamihunajasaippuani. Sauna ei tuoksunut pizzerialle :D vaan mukavan yrttiselle. Saippua oli muihin saippuoihini verrattuna aika pehmeä, mutta jätti iholle mukavan, raikkaan tunnun. Ja hunaja tekee aina hyvää...
Nuista hoidoista ei kannata tehdä itsetarkoitusta vaan ideana on viihtyä höyryissä ja löylyissä hikoilemassa. Itse tykkään niitä tehdä ja viihdyn huomattavasti paremmin saunassa samalla niitä touhuten.. Aikaa menikin ihan kiitettävästi, sillä istuskelinkin vielä pitkän tovin!


Kuvassa meidän ahkerin saunatonttu! Alakuvasta selviääkin periaate.
Kiulun pohjassa on reikä. Kun kiuluun laitetaan vettä, niin se valuu sieltä pikkuhiljaa kiukaalle saaden aikaiseksi pitkät, leppoisat löylyt. Aivan ihana, suosittelen lämpimästi. Täältä löytyy jälleenmyyjiä ja ladattava tuotekuvasto.


Saunomisen jälkeen join lasillisen lämmintä sitruunavettä ja söin hieman rypäleitä.
Illan päätin kasvohierontaan ja rentoutukseen. Unta ei tarvinnut odotella. Ehdin hieman miettiä mennyttä päivää ja käydä läpi tuntemuksia.
Huonoa oloa tai päänsärkyä ei ollut tullut kertaakaan. Lenkillä käynnin jälkeen oli nälkä, mutta porkkanaraaste ja  kupillinen rooibosta riitti hyvin.Palautuminen alkoi sitruunavedellä ja omenalla. Yhä pikkunälän vaivatessa otin vielä siivun täysjyväleipää.
Päivän ruokalistalla oli kasvissosekeitto. Perunaa, purjoa, kukkakaalia ja porkkanaa. Raejuuston kera.
Illalla teetä ja täysjyväleipää avokadolla ja raejuustolla.
Nyt palautuminen alkaa olla ohi ja olo on oikein hyvä, mutta iho työntää ilmeisesti kuona-aineita pois. Tähän olin toki varautunut ja asia ei ole millään tavalla yllätys.
Viikon, parin päästä sama uusiksi!Ei kommentteja:

Lähetä kommentti