maanantai 14. maaliskuuta 2011

RedHotChiliPeppers


Kokonaisia, kuivattuja chilejä vielä jäljellä viime kesästä.. Saiskohan ne kutistettua pienempään tilaan?
Otin kannan irti ja ravistelin enimmät siemenet pois (käytä kumihanskoja!!). Jätin kymmenkunta kokonaista chiliä vielä kokonaisena. Käytän niitä esim. paahdettuja soijasuikaleita tehdessäni.Chilimurska syntyy helposti. Kuvassa on vielä suht isoa rouhetta. Pyöräytin tämän jälkeen vielä muutaman kierroksen. Sitten voisikin tehdä vaikkapa chilimaustesekoituksen lisäämällä yrttejä ja suolaa. Minä ajattelin kuitenkin käyttää murskan raakana, joten kaadoin chilit varovasti suppilon avulla purkkiin.
Korostan varovaisuutta! En suosittele hulauttamaan rouhetta niin, että pöllähtää. Ei ole kovin nautinnollista saada chilipölyä silmiin tai hengitykseen!! Ja ne kumihanskat ovat aiheelliset kuivattuakin chiliä käsitellessä!

Olin tehnyt purkin etukäteen. Ajattelin varustaa purkin niin, että muutkin hoksaavat mitä siellä on. Ettei mene sapuskan joukkoon paprikajauheena. Meillä on paljon mausteita erilaisissa purkeissa ja purnukoissa. Osassa lukee, osassa ei.. Pitäisi varmaan skarpata ja laittaa kaikkiin purkkeihin jonkunmoista kylttiä :)Kaivelin vihreän, punaisen ja valkoisen kohovärin esille ja aloin tuhertaa. Tässä valkoinen ja punainen kuivumassa..


Tässä näkyy tuo teksti valmiina. Puolentoistalitran purkillinen chilejä meni aika pieneen tilaan ;D Pilttipurkki olisi riittänyt hyvinkin näille. Mutta johan nuo uudet chilit on jo kasvamassa..


Laitan tähän muutaman kuvan aikaisemmin tekemistäni purnukoista. Kannattaa kierrättää maustepurkeiksi vaikka kivoimman muotoiset lasipurnukat. Ja kun ne maalaa/peittää, niin niissä on hyvä säilytellä vaikkapa yrttejä.
Nuo allaolevat on töpötelty sienen avulla täyteen maalia. Maali on hiekkamaalia, jota saa askarteluliikkeistä. Voit myös käyttää vanhat maalinjämät (vesiohenteisia) ja sekoitella maaleihin esim. kimalteita.
Sen jälkeen leikkasin kuvan servetistä ja kiinnitin sen lakalla. Olen myös lakannut koko purkin ja kannen ulkoapäin. Pysyy siistinä.
Kannen koristeet on tehty paperimassasta.

Harmittaa, kun en ole säilyttänyt kaikkia kuvia. Näitä tölkkejä tuli tehtyä ja paljon. Myös lasisista öljypulloista saa tosi kivoja. Se vain täytyy muistaa, että nämä eivät kestä vedellä lutraamista. Kuivatavaroiden säilytykseen pelkästään! Ja lakkaa vain ulkopinnalle. Kestää sillä tavoin kostealla pyyhkäisyn, kostein käsin käsittelyn ja roiskeet.
Olen taas laitellut purnukoita jemmaan. Toiveissa saada kesän aikana kunnon yrttisato ♥  Ja purkithan olisi pimennettävä, että niissä voi pitemmän aikaa säilytellä terälehtiä, yrtyköitä jne. Laitamma sitten taas kuvaa tuotoksista..

1 kommentti:

  1. ehheheee, aina tarttee hakea älyä itsensä ulkopuolelta. Noita lasipurkkeja käytän, mutta en pidä paperisista nimitarroista, nuo kohovärit onkin mainio juttu, saa vähän ilmettäkin. Tuppaa välillä menemään erilaiset jauhot sekaisin...

    VastaaPoista