sunnuntai 13. helmikuuta 2011

Vaniljamanteli Saunasaippua

Minun piti alkaa tekemään Saara Kuhan ohjeen mukaan Mantelisaippuaa, mutta unohdin pähkinäöljyn. Tuhannen turkasta! Kun nyt kuitenkin olin asennoitunut saippuan tekoon päätin jälleen muokata Saara Kuhan jo hyväksi havaittua ohjetta.. Sitä olen muokannut jo useampaan kertaan.Lienee helpompi laittaa ainesosat tähän, kuin kertoa mitä muutin :)

Vaniljamanteli

200g      kookosrasvaa
300g      kasvirasvaa

300g      oliiviöljyä
100g      manteliöljyä
100g      rypsiöljyä

137g      lipeää
350g      vettä

10ml      French Vanilla tuoksua
2 dl        mantelirouhetta


Eli mittasin kaikki valmiiksi ja rouhin sauvasekoittimella osan mantelirouheesta hienoksi.
Lämmitin rasvan ja nostin sivuun.
Sekoitin lipeän kädenlämpöiseen veteen. Huom! Siis normaalisti vesi on kylmää, mutta nyt tein kokeilun. Olen kaustisen soodan kaatanut paperin läpi rasvan joukkoon, koska sinne pohjalle välillä jää liukenemattomia hiutaleita.
Astiaa pestessä huomasin kuitenkin lipeän liukenevan kuumaan veteen. Siksi laitoin lämmintä vettä ja kaadoin kaustisen soodan joukkoon.
En uskalla tätä suositella kenellekkään, että kaikki kokeilut omalla vastuulla ;) Mutta lipeä liukeni kaikki!! Neste kävi kyllä aika kuumana ja sain ensimmäistä kertaa jäähdytellä lipeää kylmässä vedessä.
Kun rasva ja lipeä olivat noin 40 astetta tein sekoituksen. Surauttelin aikani ja laitoin mantelijauheen/rouheen joukkoon. Sitten lisäsin 10 ml vaniljatuoksua.
Olisi pitänyt tehdä toisinpäin. Seos kiisselöityi ihmeen hitaasti. Jouduin surauttelemaan yllättävän kauan kun ottaa huomioon, että laitoin vaniljaa tuoksuksi. Eli mantelirouheesta tuli surautellessa melko tasaista... Eipä siinä muuta ihmeempää.
Kun kiisselöityminen alkoi, tuli kiire alkaa kauhomaan saippuaa uusiin muotteihini. Sain toisen mieheltä (Lidlistä) ja toisen kipaisin hakemaan itse ;) Pelotti, että massa kovettuu ja sitä ei saakkaan survottua ruusumuottiin.


Siksi laitoin ensin jokaiseen syvennykseen kauhallisen massaa ja vasta sen jälkeen kauhoin kolot täyteen. Hyvin ehdin ja massaa jäi vielä muutamaan muuhunkin muottiin.Kyllä tuli nättejä tuolla muotilla!!

4 kommenttia:

 1. Nättejä ruususaippuoita! Oletkin jo sen verran ilmeisesti tehnyt saippuaa että uskallat tehdä resepteihin muutoksia ja kokeilla omia juttuja. Hienoa että jaat ne täällä blogissasi. Itse olen tehnyt vasta kaksi saippuaerää, joten ihmeesti ei vielä ole kokemusta.

  VastaaPoista
 2. Olisinkohan peräti kymmenen satsia tehnyt ;) eli en kovinkaan paljon. Mutta olen luonteeltani sellainen, että ehkä kerran teen reseptin mukaan ja sitten pitää alkaa tuunaamaan....
  Luettuani Saara Kuhan kirjaa opin hieman miten voi/kannattaa muokata. Ja eihän siinä menetä kuin tarvikkeet (ja hermot?) jos pieleen menee. Siitäkin oppii :)

  Odotan kyllä erittäin suurella mielenkiinnolla että pääsen testailemaan omia saippuoitani käytössä!! Sitten nähdään mistä tulee suosikki :)

  VastaaPoista
 3. näppityö keljotar23. kesäkuuta 2014 klo 8.51

  missä olette saaneet myyntiluvan saippuoillenne, on vaike löytää oikeaa linkkiä Suomessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä en ole myyntilupaa hankkinut koska tämä on vain harrastus ja myyntiluvan hankkiminen jollekin reseptille on aika monimutkainen juttu.
   Mutta jos kiinnostaa niin suosittelen tutkimaan Saara Kuhan nettisivuja, sieltä löytyy vastaus moneen pulmaan :)

   Poista