maanantai 21. helmikuuta 2011

Spelt


Löytyihän sitä kokonaistakin spelttiä. Jos jonkinlaista jauhoa, ryyniä ja hiutaletta kyllä on (joita suosittelen lämpöisesti myös), mutta kokonaisia vain luontaistuotekaupassa. Ainakin näillä leveyksillä..
Paketissa (SunSpelt) oli ohjeita lisäkkeeksi ja puuroksi. Itse valitsin tällä kertaa idättämisen. Löysin hyvän vinkin idätetyn speltin käytöstä lisäkkeenä.
Idätin spelttiä pari päivää. Tykkään eniten niistä tuon yläkuvan kaltaisessa tilassa, juuri itäneenä.


Tein yhden annoksen, johon pilkoin sipulia, kesäkurpitsaa, aurinkotomaattia, valkosipulia ja parsaa. Kuullotin vihanneksia pannulla ja laitoin veden kiehumaan pieneen kattilaan. Kun vesi alkoi kiehua, käytin itäneet speltit siinä ihan muutaman sekunnin. Sitten kaadoin koko hoidon siivilään.
Valutuksen jälkeen paistinpannulle, vihannesten joukkoon. Lisäsin mausteita, yrttejä ja ruokalusikallisen tuorejuustoa. Raapsutin päälle juustoa ja ripottelin pannulla käväisseet pinjansiemenet. Kyllä on hyvää!!!

Olen tehnyt useita erilaisia versioita, käyttäen milloinkin kaapista löytyviä tarvikkeita. Erinomaista tofun lisäkkeenä! Olen myös kuullottanut tofukuutioita joukkoon.
Nykyään en enää kiehauta spelttiä vaan laitan sen suoraan pannulle vihannesten joukkoon. Jos taas teen pelkän spelttilisäkkeen, niin laitan speltit siivilään ja kaadan päälle kiehuvan veden. Sitten lautaselle. Päälle sormisuolaa, yrttejä tai hunajaa.Muuta idätystä.

4 kommenttia:

 1. Hei, pitkästä aikaa!
  Kävin lukeen vanhemmatkin tekstit ja ihania saippuoita ja nuo yrtti jutut on mainioita!!

  Nyt tulee ihan OT kysymys.
  Onkos sulla suositella eskari- ekaluokkalais lapsille lisää luettavaa? Siis äitin luettavaksi illalla.
  Olen jo kaikki Roald Dahlit lukenu ja lassien ja dorothyt. Nyt aloitin liisa ihmemaassa.
  Mutta en tiedä näistä uusista yhtään sarjaa mitä aloittaa.
  Onkos vinkkiä??

  VastaaPoista
 2. Hei! Kiva kuulla taas :) ja kiitos!

  Teillä on varmaan Narnia luettuna? Sen lukemisesta nautin kovasti.
  Mutta viimeksi löysin kirjastosta Georgia Byng: "Molly Moon hervoton hypnoosiseikkailu" ja lapset on tykäänneet yhtä paljon kuin äitikin ;) Kirjaa näytti (onneksi) olevan kolme jaksoa. Meillä menossa eka.

  Tällaisen löysin
  http://www.sivupiiri.fi/kirja-arvostelut/molly-moon-hervoton-hypnoosiseikkailu-1377

  VastaaPoista
 3. Ja onhan vielä mm. Heinähattu ja Vilttitossu sekä Risto Räppääjä... vai onko jo kahlattu nekin?

  VastaaPoista
 4. Kiitos! Narnia on myös luettu,mutta ei nuita muita!
  Tämä Liisä Ihmemaassa on ainakin kahden luvun perusteella todella kiva!! Kyllä nuo perinteisetkin on ihania. Pitäs vaan osata löytää näitä uusiakin!! Kokeilen seuraavaksi tuota Mollya!!

  VastaaPoista