sunnuntai 23. tammikuuta 2011

Lime Saippua


Tämäkin ohje löytyy Saippuakuplia sivulta nimellä "Kosteuttava saippua". Sielläkin on käytetty tuoksuna limeä. Ja kun löysin Pienestä Tuoksukaupasta Lime-Mandariini-Basilika tuoksuöljyn, niin suunnitelma oli valmis.


Lime Saippua

300 g  rypsiöljyä
150 g  kookosrasvaa
150 g  oliiviöljyä
100 g  kasvirasvaa

97 g lipeää
250 - 260 ml  vettä/limemehua

10 ml  Lime-Mandariini-Basilika tuoksuöljyä


Homma kävikin jo paljon sujuvammin kuin VaniljaFudge Saippuaa tehdessä.
Korvasin osan vedestä limemehutiivisteellä ja rutistin limen kantapaloista mehut.
Rasvoja ei tarvinnut paljoakaan jäähdytellä ja lipeämehunkin sain nopeasti oikean lämpöiseksi. Noudatin taas samaa sääntöä kuin viimeksi: rasva ja lipeä noin 40 astetta ja lipeä rasvan joukkoon.

Seuraavassa vaiheessa älysin miten nopea se vanilja oikein olikaan!!! Nyt sain tehdä sauvasekoittimen kanssa surautuksia ja sekoituksia hyvinkin kymmenisen minuuttia. Viimeksi homma hoitui paljon nopeammin :)
Lopuksi lisäsin tuoksun ja surauttelin sen kunnolla saippuamassan sekaan.


Muottina minulla on kirppikseltä ostettu Tupperin silikoninen muffinsivuoka. Se on kamalan paksu ja en oikein ole tykännyt tehdä siinä leipomuksia. Tosin meinasin kokeilla sillä Runebergin torttuja, mutta taitaa jäädä kokeilematta...
Lisäksi varasin tavallisia paperisia muffinivuokia. Jotain Pirkkaa, Brunoa tms. Laitoin niitä kaksi päällekkäin. Olikin hyvä, että varasin, sillä niitäkin tuli monta!
Koristeeksi siivutin ohuita lime siivuja.

En tiedä kuinka paljon tässä vaikuttaa mehu ja viipaleet, mutta limen tuoksu on mukavan pehmeä ja lämmin. Täytyy myöhemmin tuoksutella lisää, mutta ainakaan vielä en havaitse siellä basilikaa. Ehkä minulla on lipeähöyryjä nenässä ;D

Mukava ja helppo ohje, suosittelen!
Saavat kuukauden tekeytyä... mikäli maltan odottaa ;) Laittelen sitten käyttökokemuksia. Vaikka kova luotto minulla on näihin kahteen ensimmäiseen ohjeeseen myös sen suhteen.

3 kommenttia:

 1. Ihania!!!!
  Tässä meinaa taas tauon jälkeen innostua :)

  VastaaPoista
 2. Mä aloitin saippuoiden tekemisen Vanilla bean tuoksun kanssa ja kuten sunkin vanilja, se tuli tosi nopeasti. Seuraavaa satsia tehdessä aloin jo miettimään teinkö jotain väärin, kun ei meinannut kiisselöityä ollenkaan. Myöhemmin vasta tajusin, että se oli se vanilja.

  Mä en ole muuten koskaan noita lämpötiloja mittaillut ja aina on onnistunut. Teen vaan niin, että sulatan kovat rasvat ja sekoitan ne öljyihin ja annan jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Sit teen lipeäseoksen jonka laitan heti lipeän liuettua öljyjen sekaan. Taitaa tällöin tulla juuri sopiva lämpötila koko hoidolle. Eikä tarvitse hötkyillä lämpömittarin kanssa:)

  VastaaPoista
 3. Minä mittailen yhä, mutta homma kävi eilenkin tosi helposti. Ikäänkuin varmistin.. Eli olisi ollut passeli ilman mittaustakin ;)

  VastaaPoista