perjantai 3. joulukuuta 2010

HuuHaa goes nuts

Netistä löytyy hillitön määrä keskusteluja ja infoa pesupähkinän tiimoilta. Puolesta ja vastaan. Ajattelin, jo jonkin aikaa pähkinöitä käyttäneenä, kirjata omia kokemuksiani.
Minulla kokemukset ovat olleet pelkästään positiivisia. Huomasin kyllä nettikeskusteluista, että taitaa olla eroa pähkinöillä ja pähkinöillä. Ja sitten on vielä nesteet ja jauheet... Itse ostin kokonaisia pähkinöitä ja ensimmäisen pussukan Luontaistuotekaupasta. Olen myös tilannut ekolosta (Samu) ja molemmat ovat toimineet yhtälailla hyvin.

Meillä ei ole enää "vauvapyykkiä", joten en ole joutunut puhdistelemaan sose-, pulautus- tai kakkapyykkiä. Mutta kyllä tuo viisivuotiaskin on osansa antanut pähkinöiden testailuun.. Pahimpiin loskakamppeisiin ja työvaatteisiin olen vielä käyttänyt entisiä pesuaineita. Kun ne loppuu niin uusia fosfaatteja en osta!! Tähän mennessä vaikein tahra on ollut ruokaöljyläikkä puserossa. Mutta se ei lähtenyt "tavallisilla" pesuaineillakaan! Siihen tepsi esipesu tiskiaineella :)

Olenkin nyt tutustunut netissä vaihtoehtoihin tahranpuhdistuksessa, koska peruspyykistä tekee pähkinät puhdasta jälkeä. Sappisaippuaa ja tahrasuolaa suositellaan. Joku käyttää ruokasoodaa. Tuo tahrasuola on ainakin meillä pois laskuista, koska se valkaisee ja tässä taloudessa valkopyykki on aika vähissä..
Yhtenä vaihtoehtona sitten olisi kokeilla esim. Ecoveria, Ole Hyvä, Sonet...  tahranpoistoaineita. Joistain marketeista löytyy ainakin Ecoveria. Ekolosta saa tilattuna. Konetiskiaine Sonetilta on nyt ainakin ostoslistalla.
Olisi kiva saada kommenttia kokemuksista tämänkin asian tiimoilta :)

○○○○

Käytän pähkinöiden mukana tullutta pussukkaa. Laitan sinne 3 - 4  kokonaista pähkinää, polkaisen kantapäällä kuoret lattia vasten murskaksi. Pussi pesupallon tavoin pyykin joukkoon ja that`s it.
Samoja pähkinöitä olen käyttänyt 2 - 3 kertaa alle 60 asteen pesuissa (Jos peset 60 asteessa niin käytä pähkinöitä vain kerran!). Pussukan ripustan pähkinöineen pesujen välillä kuivumaan.
Välillä olen laittanut pari korkillista etikkaa huuhteluainelokeroon. Lopputuloksessa en ole huomannut eroa, mutta luin jostain, että se auttaisi pesukonetta pysymään puhtaana kertymistä. Ja vaikka olisi mennyt pitempikin väli ilman etikkaa, niin pahimmat kertymät tuli kyllä aikaisemmin pesu- ja huuhteluaineista. Varsinkin huuhteluainelokero töhnääntyi nopeasti..

Pyykki on ollut puhdasta, pehmeää ja hajutonta. Tuoksuttomuus on minulle ISO plussa, koska hajusteiden vahva haju ahdistaa ja ottaa henkeen. Jos sitä tuoksua välttämättä tahtoo, niin sitä saa luonnollisemmin aromaattisilla öljyillä. Mietinkin, että jos uskaltaisi joskus kokeilla..
Otettuani pesupähkinät käyttöön on kuiva ja kutiseva ihoni rauhoittunut hieman. Voi rasvapurkin jättää useammin rauhaan. Varsinkin näin talvipakkasilla eron huomaa!

Pienimpänä pähkinöiden plussista ei suinkaan ole ekologisuus.
Täällä ekolon sivuilla asiasta on kivasti informaatiota.
Ja täällä ohje jopa hammastahnan valmistukseen pesupähkinöistä :)
Ja maaemon sivulla myös tietoa ja käyttövinkkejä.
Pesupähkinät eivät ole pelkästään päästöiltään ekologisia vaan on alkutuote. Viljelmät eivät tuhoa luontoa, lapsityövoimaa ei käytetä...
Pieniä asioitahan nämä vielä globaalisti tarkastellen ovat... Mutta minä kyllä uskon vahvasti siihen, että pienistä puroista muodostuu pikkuhiljaa valtameri!

○○○○

Kaikenkaikkiaan olen todella tyytyväinen, että lähdin tälle tielle, jolta ei ole paluuta. Vaikka ensin monet negatiiviset kommentit netissä arveluttivat. Tämä vain todensi sen, että aina kannattaa kokeilla itse.

Ja tämä on aiheuttanut myös monia mukavia ja mielenkiintoisia aivomyrskyjä.
Mitä kaikkea tarpeetonta me pidämme tarpeellisena, jopa välttämättömänä? Olisiko tarpeen kyseenalaistaa enemmänkin arkisia asioita joihin olemme tottuneet? Paljonko käytämme turhia kemikaaleja?

Jatkoa ajatellen; pesupähkinöiden keittäminen kiinnostaa kovasti ja sitä kokeilenkin kun ostan seuraavan pähkinäsatsin. Siitä saisi yleispesuainetta, joka käy kaikkeen. Hiusten-ja vartalonpesusta lattianpesuun ja tiskiaineeksi, sama pullo kaikkeen!!!!

Ajatuksena olisi myös ryydittää pesupähkinöistä keitettyä hiustenpesuainetta yrteillä :) Tähän asiaan palaan vielä!

♦♦♦♦
Täällä ensimmäisistä testailuista.

7 kommenttia:

 1. Kuulostaa kyllä tosi hyvältä idealta nuo pesupähkinät, vaikkakaan en ole koskaan ajatellut kokeilevani tätä ennen! :) Voisi kyllä poikaystävä ihmetellä kun häviäisi Arielit pesukoneen päältä. Kuinka paljon yksi pesupähkinäpaketto maksaa ja kuinka paljon siinä on pesupähkinöitä? Kuinka pitkäksi aikaa se riittää, eli montako pähkinää laitat yhteen pesuun jos ne kestää sen 2-3 kertaa?

  Hieman olen kyllä skeptinen pesupähkinöistä tehdyn pesuaineen suhteen, minusta tuntuisi HYVIN omituiselta pestä hiuksia samalla aineella millä tiskejä :) Onhan kuitenkin iholla ja tiskipöydällä aika lailla eri vaatimukset, luulisi että aine kuviattaisi kauheasti ihoa. Mutta tämä nyt tietysti pohjautuu vain tämän hetkisiin kokemuksiini, pesen kyllä itsekin saippualla kasvoja, sillä voisi siis varmaan pestä myös tiskipöytää :)

  VastaaPoista
 2. Pesupähkinä paketteja on erikokoisia ja hinnat vaihtelee. Ekolon sivuilta näät erikokoisten pakettien hinnan. Joisakin netikaupoissa myydään myös kokeilupussukoita. Kilon pussin saa tietysti halvimmalla ;)

  Minä olen laittanut yhteen pesuun kolme tai neljä kokonaista pähkinää. Jos pyykki ei ole erityisemmin likaista, se kolme riittää.
  Muistaakseni neljä pähkinää painaa 8 - 10g. Eli jo 100g:n pussi on aika riittoisa. Varsinkin kahden hengen taloudessa.

  Minä olen käyttänyt Lushin tuotteita ja pessyt erilaisilla luonnontuotteilla ja havainnut ne huomattavasti paremmiksi kuin muut. Eli ehkä siksi ei tunnu ajatus pähkinöillä pesemisellä vieraalta.
  Uskoisin, että myös kuivattaa jopa vähemmän kuin perus Loreal tms. Ja voihan pesuaineeseen lisätä muutaman tipan eteeristä öljyä. Saa tuoksutkin samalla ;)
  Olisikohan se markkinatalouden tekosia, että meillä on mielikuva siitä, että joka pesuun tarvitaan eri saippuaa?

  VastaaPoista
 3. minä pidän noista pesupähkinöistä. Yhdeltä naiseltakin tulee yllättävästi pyykkiä ;D kun tyyli on päivä ja pesuun.
  (Puna)viini- ja öljyisiä kastiketahroja on tasaisen säännöllisesti, käsitiskiainetta tarhaan ja lähtee tai ei. Samoin kuin peruspulverilla oli... tuoreeltaan kun viitsis..

  Tuo sonetin konetiskiaine kävi kiinnnostamaan. Tosin käytän nyt tabletteja, en pidä pulvereista, atsiii. Astianpesukone pyörii kaksi kertaa viikossa ja ne molemmat viikonloppuna ;) kilo on iso kasa...

  Mietiskelin, että tuosta pähkinän keittämisestä varmaan saisi nesteen, jota voisi hyödyntää monella tavalla, kuten sanoit. Lisäksi voisi laittaa tahroihin, siis tuoreeltaan. Toisaalta nyt olen jo oppinut käyttämään väritöntä tiskiainetta, kantapää opettaa.

  Mutta se saattaisi olla hyvää aroille tekstiileille, siis käsipyykille. Rakastan silkkisiä kaulaliinoja ja niihin tulee helposti kosmetiikasta tahroja. Korostettakoon, että tämä ei ole arjen ongelma, mutta juhlaakin on joskus.. ja jotenkin aina onnistun saamaan niitä tahroja:)

  VastaaPoista
 4. Kiitos tästä!
  Sain vihdoin ja viimein tilattua!
  Minä olen raastanut omaa pyykkisaippuaa, kun lapset ovat niin yliherkkiä pesuaineille. Mutta olisi kiva vaihtaa välillä ja käyttää vaikka molempia rinnan.
  Tilasin Garudalta kilon ja se tuli maksamaan kuluineen 18.90.
  Mutta turha vähempää, kun kuitenkin joudun paljon pyykkiä pesemään ja ruokakaupan aineita ei voi käyttää...
  Nyt odotan jännityksellä!! :D

  VastaaPoista
 5. Manna; Pesinkin juuri koneellisen neule- ja villavaatetta käsinpesuohjelmalla. Mukana pähkinäpussi kolmella pähkinällä. Kaikki kuivuttuaan yhtä pehmoisia kuin ennenkin, eikä sähköisyydestä tietoakaan. Ja ei pisaraakaan huuhteluainetta!!! Koetappa samaa pelkällä pesujauheella niin ritinä ja rätinä käy ;D

  Niillä tableteilla on tehty konetiskaamisesta vieläkin helpompaa ;D Minä nyt nihilistinä ja päästöpanikoijana olen puolittanut nekin :D:D Eli minulle jauheen annostelu on helpotus...

  Kotiäiti; Jep, tilaan kans seuraavaksi sen kilon paketin. Nuo pikkupussukat kuluu meillä melko rivakasti ja pääsempä kokeilemaan keitoksiani..

  VastaaPoista
 6. Mietin itse asiassa tuota kommenttia kirjoittaessani ihan samaa, että mainoksen orjia kai tässä ollaan, kun muka joka asiaan pitäisi olla oma pesuaine! :) Ja jos kaupasta ostettuja tuotteita käyttää, niin se pitää varmaan paikkansakin, mutta ei päde itse tehdyille tuottteille.

  Kuten sanoin niin itsekin pesen kasvot itse tehdyllä saippualla ja se on ihan miljoona kertaa parempaa kun edellinen kaupan aine. Itse tehty kosmetiikka on mun mielestä kyllä joka tapauksessa parempaa kun kaupan aine, miksei pesupähkinöilläkin voisi siis pestä hiuksia? Eihän se ole ollenkaan sama asia kun pestä hiuksia kaupan pyykinpesuaineella, vaikka niinkai sitä ajattelee heti :)

  VastaaPoista
 7. Käsintehdyt saippuat on ihan parhautta! Se sinun suklaasaippua on koukuttavan ihana ;)

  Katsellaan kuin käy pähkinäkeitoksien kanssa :)

  VastaaPoista