perjantai 5. marraskuuta 2010

Risulintu - Kurkinen

Risulintu Kurkisen risuinen nokka :) Tekipä mieleni sitten kokeilla ISOA risulintua..Aloin kasaamisen päästä. Laitoin risuja nippuun ja aloitin nokan vääntämisen latvapuolelta. Lisäilin samalla hieman risuja.


Pää ja kaula.. Tuossa  vaiheessa aloin liittää  risujen joukkoon risuja tyvipuoli edellä..


..niin että risujen suunta vaihtuu kaulan keskivaiheilla. Kaula muistuttaa luutaa :)


Seuraavaksi pakkasaamuna penkomaan risukasasta jaloiksi sopivia oksia. Oksanhaara olisi ollut helpoin juttu, mutta minun kasasta ei sellaista löytynyt. Mutta kaksi ihan kelvollista oksaa.
Ja kivi. Luulin tuon kiven olevan "melkoinen murikka, varmasti pitää Kurkisen jaloillaan".. Pah! Kannattaa vetää kunnolla överiksi kiven kanssa!!


Sitten asetellaan jalat. Jos on kaksi oksaa, tee tiukka liitos paksulla rautalangalla ja jatka kieputtamalla rautalankaa jalkaa pitkin alas asti. Pidä koko ajan lanka tiukalla. Kannattaa olla pihdit joilla välillä vetää löysiä pois, koska sormet/hanskat aina luistaa hieman. Mutta älä ihan niin tiukille vedä, että kuori alkaa irrota...


Sitten olisi saatava rautalanka mahdollisimman tiukasti kiven ja jalkojen ympärille. Ne pihdit on hyvät tässäkin!!!!! Pyöritä kiven alta ja yltä, älä pihistele rautalangan kanssa. Kostautuu kuitenkin myöhemmin.. Sen jälkeen kieputa rautalanka toista jalkaa pitkin ylös ja päättele. Voit jättää raksumpaan rautalankaan kunnon "hännän" jatkoa varten. Muutoin voit vaihtaa ohkasempan lankaan.
Minä käytin paksuna lankana 2 mm hehkutettua kauppalankaa ja ohuempana 0,9 mm.


Jalat lyhennetään sopivan pituisiksi ja niiden päälle asetellaan risupallo. Käytä sen kiinnittämiseen loppu paksusta rautalangasta. Kiinnitä sitten ohuemman rautalangan pää vaikka paksumpaan lankaan ja kiepauta muutama kierros ympäri.

Mallaa kaula paikallen ja varaa risunippuja valmiiksi. Kieputa kaikki kiinni risupalloon..


Sitten asettelet pään ja samalla lisäilet risunippuja koko ajan lintua muotoillen.
Tässä huomasin, että kaulanseudusta olisi tullut kenties siistimpi, jos olisin tehnyt kaulan loppuun isomman "luudan" ja muotoillut sen vatsanseuduksi.
Yksi tapahan on tehdä lintu yhdestä nipusta niin, että latvasta tulee nokka ja tyviosasta pyrstö (Pikkarainen on tehty niin), mutta tästä halusin isomman ja niinhän tästä sitten tulikin :)

Kyllä siinä risunippuja lisäillessä ja loppumuotoilua (asetellaan siivet ja pyrstö) tehdessä kuluu melkoinen keko risua ja jokunen kilometri rautalankaa. Kovasti aikaa vievää hommassa onkin perata oksista työhön sopivat risut ja kieputtaa rautalankavyyhdistä rullia. Teinkin useamman "kepillisen" rautalankavyyhtejä kerralla, koska joka kerran kun joudut keskeyttämään tekemisen jonkin tarvikkeen loppumisen takia (tai ihan mikä häiriö hyvänsä ;) ) ärsytys on suuntaisan suuri..

Viimeistelin linnun silmällä. Etsin vihreää, soikeaa lasihelmeä, mutta löysin ruskean ja puisen. Passaa :)


Lintua tehdessä kannattaa myös pitää mielessä tasapaino. Suurinpiirtein yhtä paljon tavaraa eteen ja taakse. Siinä onnistuin, mutta kivi on linnun kokoon nähden auttamattomasti liian pieni. Saa välttää talvenseudun näin. Keväällä siirrän Kurkisen suihkulähteen tykö ja jos saan sen siellä pönkättyä hyvään asentoon niin ei hätää. Jos taas asettelu ei onnistu niin laitan jalat uudelleen. Tai teen Kurkiselle pesän.....


6 kommenttia:

 1. Nämä risulinnut on niin hienoja!!!!!
  Just niinku mun näkösiä :)

  VastaaPoista
 2. Kiitos Mailo :)

  Risulintuja on kyllä mukava tehdä ja varmasti homma sopii kotiäidinkin käsiin.
  Jos keväällä sattuu koivu kaatumaan omilla tiluksilla tai tutulla niin eikun risusavotalle ;)
  Innostais kokeilla vaikka mitä, muttei viiti sentään tuota risukasaa sisälle raahata ;D

  VastaaPoista
 3. Onko joku aika jolloin risut tulisi kerätä!?
  Meillä on parikin puuta kaadettavana.
  Sulla on tässä kivasti niin monta kuvaa, että ehkä onnistuisikin :)
  Haluan kyllä kokeilla!!!

  VastaaPoista
 4. Paras aika on kevät. Silloin oksat ovat notkeimmillaan. Mutta kyllä syksylläkin voi hyvin kerätä. Pääasia, että lehdet ovat tippuneet tai eivät ole vielä puhjenneet :)

  Meinaan kans keväällä haalia lisää. Pitäisi maastouttaa pari muovitynnyriä ja tehdä ruunkunsuojia ja... ;D

  VastaaPoista
 5. Ahaa, odotan kevääseen. Silloin on tarkoitus katkoa terijoensalavaakin elävään majaan.
  Samalla sitten antaa sahan soida :)

  VastaaPoista