tiistai 23. marraskuuta 2010

Isoäidin neliöistä matto


Olen ihan hurahtanut isoäidin neliöihin. Peitto jämälangoista on ikuisuusprojektina :)
Tämä matto-idea tuli pyöreistä, pitsikuviolla virkatuista matoista.. aloin soveltamaan. Aikani googlattuani luovutin. Miljoonia ohjeita isoäidin neliölle, mutta ainoatakaan mattoa en löytänyt. Eikun sitten tarvikkeita ostamaan ja kokeilemaan.

Matonkudetta olen virkannut paljonkin ja halusin nyt kokeilla vihdoinkin ontelokudetta. Onneksi!!! Se oli niin paljon helpompaa virkata kuin matonkude. Vaikka kyllä tämäkin sormiin otti. Ja varsinkin viimeisenä päivänä kun otin loppukirin ja tein saman päivän aikana kaksi neliötä, virkkasin osat yhteen ja virkkasin vielä reunuksenkin. Kahteen kertaan - ennenkuin olin tyytyväinen.


Ostin kolme kiloa ontelokudetta ja kaikki meni tähän mattoon. Ajattelin tekeväni rahin ontelokuteen jämistä, mutta niistä jämistä ei saa kuin pannunalusen. Jälkeenpäin ajateltuna kolmas väri olisi ollut ihan kiva. Harkitsin lisäksi luonnonvalkoista, mutta päädyin sitten ostamaan kaksi kiloa tummanruskeaa ja kilon vaaleanruskeaa.

On miljoona ohjetta isoäidin neliöistä, mutta laitetaampa vielä yksi ;)
Minä aloitan neliön kuudella ketjusilmukalla, jotka liitän piilosilmukalla yhteen. Kaksi ketjusilmukkaa ja kaksi puolipulvästä renkaaseen. Kolme ketjusilmukkaa, kolme puolipylvästä kunnes neliö on valmis.


Näissä kuvissa näkuu värin vaihto niin kuin olen sen tottunut tekemään. Eli ensimmäisen kerroksen kolme ketjusilmukkaa piilosilmukalla kiinni. Kaksi piilosilmukkaa ja toisen piilosilmukan langanveto seuraavan kerroksen värillä.


Ja taas kaksi ketjusilmukkaa ja kaksi pylvästä. Ontelokuteen päät kannattaa virkata piiloon jo tässä vaiheessa. Säästyy tylsältä päättelytyöltä lopussa...Ja kerros kerrokselta samaan tyyliin. Kulmiin olen laittanut kolme ketjusilmukkaa ja keskelle työtä kaksi.


Ja kahta palaa vailla.. HUH!!!
Matonhan olisi voinut tehdä yhtenä isona neliönä, mutta halusin kokeilla näiden pienempien neliöiden liittämistä toisiinsa. Ja, todellakin, se luonnonvalkoinen olisi ollut tuolla kiva, mutta tykkään kyllä tästä suklaanruskeastakin..
Reunat virkkasin ensin puolipylväistä koko matkalle, mutta reuna meni aaltoilevaksi. Joten etusormet punertavina purin ne pois ja tein *kolme puolipylvästä ja kaksi ketjusilmukkaa* reunuksen, joka toimi hyvin.


Ajattelin kokeilla kohoväriä liukuesteenä. Olen sitä aijemmin käyttänyt virkattujen tossujen pohjassa. Jollei tämä homma toimi niin paikallisessa lankaliikkeessä on kyllä myynnissä nestemäistä lateksia. Mutta noin kahden desin pullo lateksia 8€ ja kohoväri Tiimarissa alle 3€.. hmmmm...... Ja varsinkin kun minulla oli pullonjämä askartelutarvikkeiden joukossa. Vain valkoista, mutta tuskin nurjalla puolen haittaa.
Tuossa muuten näkyy nuo "langankuljetukset". Kun tekee vaihdellen kahta väriä niin ei kannata välissä katkaista lankaa.


Matto on n. 1m x 1m. Olen ihan tyytyväinen lopputulokseen. Kun nyt saisi vielä päiväpeiton isoäidin neliöistä valmiiksi ennen kuin tämä matto on täysin rispaantunut ;DLisää virkattuja mattoja

6 kommenttia:

 1. Sattumalta näin hallintapaneelissani vilauksen työstäsi, ihastuin, meinaan tuollainen sopis mökillekin, kaunis tulee ♥

  Hyvin neuvottukin, voisin keväällä alkaa tekemään, kun tää joulumylläkkä mennee ohi :D

  VastaaPoista
 2. Ihana!!! Minäkin haluan!!
  Lisää do-listalle :)

  VastaaPoista
 3. Jei! Tuo ontelokudehan on näköjään edullisempaa kuin villamattolanka...

  VastaaPoista
 4. Kiitos seijastiina :)

  Kotiäidin do-lista on varmasti pitudeltaan liki samaa kuin minun ;)

  Manna; On tosiaankin edullinen materiaali. Villamattolankaan verrattuna yli puolet halvempi. Reilusti.
  Minua onkin kiinnostanut nuo erilaiset mattolangat.
  Joskus kokeilin virkata moppilankaa ja se onkin melko helppo virkattava, mutta silläkin hintaa noin 15€/kg. Ontelokude, väristä riippuen, on 9€/kg.

  VastaaPoista
 5. tulin katsomaan kirpparijuttuasi ja palasin tähän; jalan alla varmaan tuntuu mukavalta. Makkariin kaipaisin ja kuljen muutoinkin pääasiassa paljasjaloin kotosalla..
  ps. www.kudepuoti.fi näytti myyvän Eko-ontelokuitua, kaikki värit (Kierrätyspuuvillaa)7,40 kg...

  VastaaPoista
 6. Kiitos vinkistä!!
  Paikallisesta lankakaupasta saa kuulema kans, tilaavat sinne pyynnöstä. Pitää vielä kysellä hinnat sieltä ja katsella tuon kudepuodin postituskustannukset ja summailla sitten :)

  VastaaPoista