sunnuntai 17. lokakuuta 2010

Lipastoja

Hmmm... Iso, puinen lipasto rompetorilla. Paljon mahdollisuuksia... hmmmmm....


Ja kun lipasto saapui kotiin alkoi maalikerroksen poisto. Maalithan olivat sinäänsä hyvässä kunnossa, mutta kun väri ei ihan miellyttänyt.. Tässä miehen työsarkaa. Onneksi suurimman osan sai tehtyä ulkona, sillä tuo hiomapöly on ihan kamalaa..


Apua sain onneksi enemmänkin ;) Nuo vetimet olivat ihan kamalat ja kaksi niistä myös rikki. Loikin muutaman tunnin netissä etsiskelemässä vetimiä ja löysinkin parit mieleiset. Sitten kävin tutustumassa paikallisten tavaratalojen tarjontaan. Yllätys oli suuri kun löysin ihan samanlaiset nupit kuin olin netistä mieluillut. Ja vieläpä edullisemmin, SEKÄ säästin postikulut. Joskus käy flaxi...Ja lisää hiontaa.. Luonteeni vastaisesti yritin välttää liikaa tarkkuutta maalinpoistossa.. Aikaisempi maalari oli ollut kyllä perusteellinen. Liekkö sitä edellinen kerros ollut pelkkä lakka/vaha, koska en löytänyt tämän maalin alta muita kerroksia..Ja tässä valmiina.... On makkarissa ja vähä vielä irrallisen ja orvon näköisenä koska makkarin remontti odottaa aloitustaan yhä :)
Mutta tyytyväinen olen lopputulokseen. Juuri oikea sävy, vetimet on ylimakeet ja itse lipasto on massiivinen tilaihme. Laatikot ovat ihan valtavat :) ja sinne saa mahtumaan lakanoita, kausivaatteita jne. ym.**********

Tuli käytyä taas paikallisella rompetorilla ja toteutin poikani ennustuksen: "Taas te raahaatte sieltä jotain rumia lipastoja, hiotte niitä pitkin pihoja ja kehutte netissä miten hienoja ne on.." :D Paitsi, ettei ne ole rumia.... Ainakaan laiton jälkeen ;)  Tämä on kait sitä varsinaista tuunausta, eikä silkkaa ehostamista??
No, tämä oli itseasiassa tavallaan "kaupanpäällinen" kun ostin 70-luvun senkin (siitä lisää myöhemmin). Mietittiin mitä sille tekisi? Jos laittais jalat? Joo! Minkälaiset? Mies löysi kellarista vanhat sorvatut nojatuolin jalat. Siitä se ajatus sitten lähti..


Kävin tapetti ja kangasliikkeessä. Molemmista löytyi kasapäin ihania juttuja, mutta tämän kankaan kera selvisin edullisimmin. Metrihintana 12,60€. Helposti olisi saanut homman uppoamaan 40 - 60 €...
Huolimatta edullisesta kankaasta kannattaa suunnitella kuviot ja kohdistukset tarkkaan. Minä jouduin tekemään toiseen kulmaan jatkon, koska  lipaston leveys ja korkeus oli yhteensä 183 cm ja kangas 150 leveä. Mutta onneksi isokuvioinen kangas on helppo kohdistaa.Pyhkäisin pinnan hiekkapaperilla, pesin ja aloin Kiva kalustelakan avulla kiinnittämään kangasta. Tässä näkyy vasemmalla puolen kiinnitetty kangas. Oikealla ei ole vielä lakkaa. Levitin siis lakan lipaston pintaan ja painoin kankaan päälle. Paperitukon avulla painelin ja vedin kankaan suoraan. Vaahtomuovin pala voisi olla siinä kätevä.. Muistan ensi kerralla!!


Ja tässä näkyy miten leikkasin kulmat. Käänsin ylimääräiset sisään, kiinnitin lakalla ja vielä muutamalla niitillä.Tässä välivaihe. Vähän hurja valaistus tässä...Ja valmista tuli, jipiti-jai!! Tässä näkyy saumakohta. Kuvio on aikast hyvin kohdallaan, mutta niittien pintaan pitää sipaista mustaa maalia. Koska tein jatkokohdan kaksinkertaisella kankaalla ja alla oli vielä yksi kangas, jonka päälle jatkopala tuli, niin en uskaltanut jättää hommaa vain lakan varaan. Niittasin kankaan kiinni muutamalla niitillä ja vedin sitten lakan alle ja vähän päällekin..
Ja jalat näkyy tässä hyvin! Mies hioi entisen tasaisen tummanruskean pinnan pois ja petsasi vaaleamman, elävämmän sävyn pintaan ja öljysi. Kuten lipaston laatikotkin on öljytty.


Ja toiselta sivulta.. Tuo kangas on siitä ihana, että se "elää" valaistuksen mukaan. Välillä se näyttää kuin pinta olisi maalattu pronssimaalilla..
Ensin meinasin käyttää kiinnittämiseen erikeepperiä, mutta mies suositteli kalustelakkaa. En tehnyt koetta liimalla, vaan käytin sitten sitä lakkaa ja tulos oli hyvä. Kankaasta ei tullut kovaa vaan se on koskettaessa pehmeä. Kuviot ovat samettia..
Jos joku on tehnyt vastaavaa liimalla, niin olisi mielenkiintoista kuulla tuloksista....?Ja päältä. Olempas minä kyllä tyytyväinen tähän ns. extempore työhön.. Kiva projekti ja tulos :)


4 kommenttia:

 1. Erikeeper tahtoo jäädä vaaleaksi, mutta jos haluaa kovettaa kankaan samalla, niin Paverpol on se aine! Halpaa, hajutontoa ja auts miten lähtee mielikuvitus lentoon. Mahtava blogi sulla! :)
  Mimmis

  VastaaPoista
 2. Hei! Kiitti hyvästä vinkistä ja kehuista :)

  Tuo Paverpol on kiinnostanut jo jonkin aikaa, mutta eipä tullut mieleen tuota lipastoa tehdessä..
  Olis tarkoitus kokeilla siitä jotain kesällä.

  VastaaPoista
 3. Hei! Onko tuo sivun ensimmäinen vaaleasta ruskeaksi muuttunut lipasto koivua? Muistatko enää millä aineella ja sävyllä käsittelit, montako kerrosta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei
   En ole varma onko lipasto koivua, mutta petsiä siinä on kaksi kerrosta ja päällä mehiläisvaha. Petsin sävy ei ole enää tallessa..

   Poista