torstai 4. maaliskuuta 2010

PaperimassaKulhot

Tässäpä hieman auringon makuisten appelsiinien ja keväisen vihreän inspiroimaa paperimassaa.
Näissä on käytetty muottina muovisia kulhoja/vateja. Löytynyt kirppikseltä ja marketin hyllyltä. Päälle kerros elmukelmua ja tasainen kerros oikein topakkaa paperimassaa. Paperimassan valmistukseen on monia ohjeita..
Minä teen sen liottamalla paperin (jos paperi on paksua tai mukana on esim munakennoja niin saatan myös keittää paperia), vatkaamalla tehosekoittimella mahdollisimman sileäksi. Sitten puristelen enimmän veden pois ja lisään liimaa, tapettiliisteriä ja muutaman tipan neilikkaöljyä sekä lurauksen pellavaöljyä. Vaivaan sen taikinaksi (kannattaa käyttää hanskoja) ja massa on valmis työstettäväksi.
Kun massa on kuivunut se irtoaa helposti vadista. Kuivatuksen kanssa kannattaa olla kärsivällinen. Jos omistat kuivauskaapin; käytä sitä. Itse kuivaan uunin päällä.
Sen jälkeen valmista kulhoa voi leikata, hioa, maalata... Minä siistin pahimmat särmät ja maalasin valkeaksi. Leikkasin serveteistä kuviot ja pienen pensselin ja Kiilto huonekalulakan avulla (puolihimmeä) kiinnitin kuviot kulhoon. Jos on muutakin käyttöä lakalle tai askartelet enemmänkin niin ei ole mitään järkeä ostaa pientä askartelulakkapulloa hirmuisella litrahinnalla kun vesiohenteinen lakka ajaa saman asian.
Nuo pellava- ja neilikkaöljyt eivät ole välttämättömiä. Toki ne parantaa massan säilyvyyttä ja kestävyyttä, mutta tapettiliisterillä ja liimallakin saa paperimassan aikaiseksi. Pellavaöljy helpottaa massan käsittelyä ja kovettaa massaa, neilikkaöljy parantaa säilyvyyttä.
Joskus olen lisännyt massaan myös liitujauhetta, mutta se on lähinnä jatkeainetta ja toimii parhaimmin jos paperimassa on tehty hienosta paperista.
Mitä pienempiä esineitä aijot massasta tehdä, sitä hienompaa paperia kannattaa käyttää. Massan voi tehdä vaikka silkkipaperista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti